måndag 28 februari 2011

Den växande storstaden

I mars har Malmö en stor anledning att fira, för då blir antalet malmöbor 300 000. En hel vecka ägnas åt födelsedagsbarnet Malmö stad och den som vill vara med och fira, kan läsa programmet här.

Visst märker man att Malmö växer, precis som hela folkmängden i Sverige. Tidningar såsom Svenska Dagbladet skriver om den växande trenden, för snart har Sverige 9,5 miljoner invånare. Vilka är det då som bidrar till tillväxten? Enligt SvD föds fler barn men samtidigt för första gången sedan 2004 invandrar färre människor till Sverige. De största invandrargrupperna är somalier och irakier. Bakom Malmös växande siffror finns också två stora grupper, nämligen irakier och f d lundabor.


fredag 18 februari 2011

Teatertips!

Vad gör du den 23 februari 2011? Vad sägs om teater? SUBteatern presenterar stolt sin andra produktion, nämligen Jungfruleken, en pjäs skriven av Jean Genet. En av skådespelarna heter Pinar Karaaslan, en deltagare från vårt tidigare mentorprogram. Mer information om föreställningen får du genom att klicka här.

tisdag 15 februari 2011

Medborgarskap på olika vis

Sverige, Norge och Danmark. Lika men ändå så olika länder, särskilt när det gäller medborgarskapslagarna. När man läser rapporter och utvärderingar, framstår Sverige som mycket liberal jämfört med Norge och Danmark, som t ex kräver dokumenterade språk- och samhällskunskaper av sina medborgare. En annan intressant skillnad är att Sverige tillåter dubbelt medborgarskap, något som varken Norge eller Danmark erbjuder. Fler likheter och olikheter kan du läsa här.

Vilka resultat kan då dessa lagar ge för våra grannländer? Danmarks syn på medborgarskap har man kunnat läsa i många tidningar, men något som åtminstone jag inte haft så bra kunskaper om är just Norge. Om du också blev nyfiken på vilken effekt lagarna har i Norge, kan du i så fall läsa den här förkortade utvärderingen av den norska medborgarskapslagen.

torsdag 10 februari 2011

Mentor- och adeptdagen den 9 februari 2011


Igår fortsatte MINEs femte mentorprogram med en utbildning av adepter under förmiddagen på Börshuset i Malmö. Av ca 60 ansökningar valdes dessa 19 adepter, intresset har alltså varit stort!


Efter ett spännande första möte med sin mentor under lunchen fortsatte arbetet med att lära känna varandra. Här diskuterar Önal Öcal och Caroline Nilsson.


Richard Brown och Susanne Olsson går igenom samarbetsavtalet.


Arben Morina och Anna Gulin hade mycket att prata om då de båda är utbildade civilingenjörer.

Vi tackar alla medverkande adepter och mentorer för en fantastisk dag och önskar lycka till med framtida möten!

tisdag 8 februari 2011

Femte upplagan av Mentorprogram



Den 27 Januari drog den femte upplagan av Mentorprogram igång. Förutom intressanta dialoger var det givande för oss på MINE att träffa blivande mentorer och ta del av deras gedigna erfarenheter. Tack alla mentorer och på återseende den 9 februari på Börshuset!