torsdag 31 mars 2011

Dadlar i lyxförpackning!

Mohamad, på bilden till vänster, är en av de som ingår i våra mentorprogram som adepter. En av de första gångerna vi träffades så berättade han om en affärsidé, där han skulle importera dadlar från Saudiarabien.

Jag tänkte till en början att de väl var dadlar, vilka som helst, men kanske lite bättre kvalité. Jag kunde egentligen aldrig föreställa mig vad man kan göra med dadlar. På skrivbordet framför Mohamad ligger de förpackningar som dadlarna kommer i. De inger en känsla av lyx, och kan jämföras med en exklusiv choklad som du tar med dig när du går bort.

Önskar Mohamad all lycka...också i rent egoistiskt syfte...eftersom dadlarna är extremt goda!


torsdag 24 mars 2011

Hur arbetar vi med mångfald?


I dag var sista dagen för konferensen "Innovation och tillväxt genom mångfald". Dagens workshop i etnisk mångfald leddes av Tom Magnusson från MINE. Efter en kort genomgång av begreppen etnicitet och mångfald fick deltagarna diskutera mångfaldens för- och nackdelar. Därefter fortsatte diskussionerna om hur man egentligen går tillväga för att arbeta med mångfald på arbetsplatser och deltagarna fick ge exempel från sina verksamheter.

I slutet av workshopen ställdes den mest intressanta frågan: vad gör vi nu med alla våra idéer, tankar och insikter? En av deltagarna svarade så här: "man får börja med sig själv". Och det är precis vad jag tänker göra. Mångfaldsarbetet börjar med en person, fortsätter med en annan, en tredje och en fjärde. Till slut är vi alla delaktiga i den stora processen. Förhoppningsvis du med!

onsdag 23 mars 2011

Workshop om etnisk mångfald

Idag inleddes konferensen "Innovation och tillväxt genom mångfald" här i Malmö. Imorgon, torsdag den 24 mars kl 8.35-9.35, leder Tom Magnusson från MINE en workshop om etnisk mångfald. Agenda och anmälan via DiversityIndex Sweden.

onsdag 16 mars 2011

FN-dagen på måndag

Nästa måndag, den 21 mars 2011, är dagen mot rasism och diskriminering. Malmö stad med samarbetspartners ordnar en öppen konferens med temat "Har alla samma tillgång till välfärden?" Konferensen består av seminarier och föreläsningar och är kostnadsfri, men en anmälan krävs.

Anmälan, program och annat praktiskt kan du läsa på Malmö stads hemsida.

tisdag 15 mars 2011

Hur bemöter vi andra människor?

Dagens SvD tar upp ett intressant ämne: hur blir du bemött om du klär dig som muslim, punkare eller kulturtant?

Visst har de betydelse, kläderna nämligen. De signalerar fler faktorer än vad vi ibland är medvetna om. Och att kläderna kan styra vårt eget beteende, det tror åtminstone jag på. Men vad tycker andra människor om vår klädsel och hur tolkar andra vårt beteende eller trovärdighet? Läs mer om två klädexperiment genom att klicka här.

måndag 14 mars 2011

Välkomnar Malmö mot Diskriminering

I fredags inledde vi samarbetet med Malmö mot Diskriminering (MmD), en av de tre nya antidiskrimineringsbyråer som startar sin verksamhet under året 2011. Mer information om de övriga byråerna och utvecklingen finns på Sveriges antidiskrimineringsbyråer.

Vi på MINE önskar MmD lycka till med verksamheten och ser fram emot framtida samarbetsmöjligheter!

torsdag 10 mars 2011

IKANO diskuterar mångfald...

MINE hade förmånen att få hålla en hel dag under temat mångfald igår tillsammans med IKANO. Det är naturligtvis bra på alla sätt och vis att IKANO uppmärksammar att mångfald kan vara en viktig aspekt av deras organisation. Det uppmuntras.

När jag åkte därifrån på eftermiddagen kändes det som att vi sått ett frö, som man klyschigt brukar säga. Men det får vi nog ändå konstatera att vi gjorde. Dessutom upprättades en lista över idéer om hur IKANO ska ta gårdagens upparbetade kunskaper vidare. Med andra ord så finns det en grundsten för IKANO när de ska upprätta en handlingsplan. Bra så.

Jag kunde ändå inte låta bli att tänka för mig själv; vad kommer att hända efter att jag och min kollega åkt härifrån? Har vi gjort någon nytta? Vad kommer våran insats ha för betydelse för medarbetarna på IKANO?

Kanske är det förnuftigt att jag börjar ta mig själv på mindre allvar, och inser att om jag bara kan nå ut till en enda människa, varken mer eller mindre, så har jag åstadkommit tillräckligt?

onsdag 9 mars 2011

Om att göra skillnad

Vad är resultatet? Hur många har fått jobb? Det är de vanligaste frågorna som jag får om våra mentorprogram. Men hur mäter man egentligen resultatet på ett socialt arbete? Är jobbet verkligen det enda sättet att konkret se om mentorprogram haft någon betydelse för individen?

Adepterna på våra mentorprogram upplever tiden med mentorn som mycket givande och lärorik. Många adepter har fått ett ökat självförtroende, lärt sig hur man ska agera under intervjuer och hur man på fler sätt kan aktivt söka drömjobbet. Varje adept sprider i sin tur denna nya glädje och kunskap till sina vänner, vilket i sig skapar en ringar på vattnet -effekt.

När jag möter en adept som har deltagit i vårt mentorprogram, kan det upplevas som att möta en helt ny person. Plötsligt har adepten fått energi, vilja och självförtroende. Tre saker som inte går att studera eller köpa. Tre saker som enligt mig gör skillnad när man söker jobb.

Att en adept sedan lyckas få ett jobb eller en praktikplats, det är självklart fantastiskt! Och faktum är, att jag senast idag fick e-post av en adept som fått en anställning. Sådana nyheter gör mig otroligt glad. Men precis lika glad blir jag när en adept utvecklats till en starkare individ. För det är just dessa starka individer som söker jobb, inte ger upp, provar alla vägar och till slut når sitt mål. Att få möjligheten att följa en sådan resa, oavsett hur långt adepten kommit, det ger mitt jobb mening!

fredag 4 mars 2011

Debatten fortsätter

Maher Akob och Tom Magnusson


Under kort tid har Sveriges Resurser fått i gång en debatt som berör många. Vad menas egentligen med mångfald, assimilering, integration och mellanförskap? Varför ska vi förespråka för det ena men inte för det andra? Eller måste man överhuvudtaget förespråka för en viss inriktning?

Tidigare i veckan kunde man på Sveriges Resurser läsa Toms resonemang kring mångfaldens dubbla bottnar. Idag kan du läsa Mahers svarsartikel om assimilationspolitik. Ta gärna en tur till Sveriges Resurser och läs den pågående debatten. För det är just då när vi utsätts för andras tankar som vi själva blir medvetna om vad vi tycker, tänker och vill.

torsdag 3 mars 2011

Lästips

Tankesmedjan FORES har kommit med en ny bok: Kanadamodellen -Hur invandring leder till jobb. I boken kan man bl a läsa om Kanadas syn på invandring och vad Sverige kan lära sig av Kanadas system att skapa arbetsmöjligheter för invandrare. Om du vill beställa boken eller läsa mer om den, klicka här.

Boken lanseras officiellt den 3 mars 2011 kl 11.30-13.00 på Kanadas ambassad i Stockholm med både integrationsminister Erik Ullenhag och Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff som talare.

onsdag 2 mars 2011

Intresserad av mångfald?

Om du är nyfiken på att lära dig mer om mångfaldsfrågor, kan du ta en titt på Malmö högskolas hemsida om Internationell migration och etniska relationer (IMER). Där hittar du all information från utbildningar till föreläsningar. Även den som har ont om tid kan nog hitta en lucka i kalendern, då föreläsningsserien En Akademisk kvart är precis vad den lovar, en kort och informativ föreläsning under lunchen. För att veta mer om hela utbudet på Malmö högskola, klicka här.

tisdag 1 mars 2011

Vad menas med mångfald?

Tom gästbloggar på Sveriges Resurser med sin artikel "Mångfaldens dubbla bottnar" som tar upp frågan om vad som egentligen menas med mångfald. För att komma till artikeln, klicka här.