onsdag 20 juli 2011

Lästips

Intressant ledare av Martin Berg Näringslivet har nyckeln till integrationen publicerades i Västerviks tidningen denna vecka. I ledaren diskuteras Fredrik Reinfeldts utspel i Almedalen, då statsministern sade att näringslivet måste bli bättre på att rekrytera invandrare.

När ett flertal politiker, debattörer och journalister den senaste tiden på ett helt annat sätt än tidigare börjat diskutera integrationens utmaningar utifrån framför allt kulturella och politiska perspektiv har näringslivet tyvärr lyst med sin frånvaro.

Därför skulle det vara väldigt lyckat om ett antal näringslivstoppar gick samman, kanske under ledning av Svenskt Näringsliv, och i ett gemensamt utspel gav sin version av vilka utmaningar och lösningar som finns för att flera invandrare ska få jobb.


Läs mer här.

fredag 8 juli 2011

Invandrarföretagare flyr från Sverige

Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna, skriver på Newsmill om anledningar till att invandrare, bland annat somalier, flyr från Sverige på jakt efter bättre företagsklimat. Nämligen hänvisar hon till en ny studie som presenterades under politikerveckan.

Den nya studien visar hur avgörande villkoren för att etablera och driva företag är. Somaliasvenskarnas egna ord ger en fingervisning om vad som behövs: de efterlyser bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för nystartade företag, färre regler för småföretag och att myndigheterna förenklar sitt språkbruk. Självklart har också företagarorganisationer ett ansvar att göra det lättare att komma in i våra nätverk, vilket är något som Företagarna kommer att jobba hårt med framöver.

Läs artikeln här.

onsdag 6 juli 2011

"Att erkänna utbildningar och yrkeskunnande ger snabbare integration"

Ett tydligare system för erkännande och validering av utländska utbildningar måste skapas för att underlätta integration, skriver Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo i sin artikel "Att erkänna utbildningar och yrkeskunnande ger snabbare integration".

En tydligt samordnad kedja av information, validering, utbud av kompletterande utbildningar, antagning till utbildningarna, studiefinansiering och möjligheter till examinering är nödvändig för ökad effektivitet. En förbättrad samordning skulle minska nedvärderingen av humankapital, minska kostnaden för humankapitalinvesteringar och stärka viljan till utbildning i samband med invandring.

Läs mer här.

tisdag 5 juli 2011

Företagandet är en påtvingad lösning för invandrare

En ny studie från Linnéuniversitetet visar att uppfattning av invandrare som mer företagsamma än inlandsfödda är felaktig. Att starta företag är ofta en påtvingad lösning för invandrare som inte har annat alternativ. Detta leder till att de går i konkurs oftare än företag startade av inlandsfödda. Företag startas alltså av fel personer som skulle bättre fungera om de hade blivit anställda. Lär mer i Dagens nyheter.

måndag 4 juli 2011

Lästips

Per T Ohlsson skriver i Sydsvenskan om integration som om det stora misslyckandet i svensk politik. Han skriver bland annat om att Sverige är sämst på integration bland jämförbara länder,om "missriktad politisk välvilja och diskriminering" som en av de möjliga förklaringar till det, om betydande kompetensförluster, om att invandrade akademikers högskoleutbildning inte tas tillvara. Läs mer här.

fredag 1 juli 2011

Lästips

I sin bok Den rimliga integrationen uppmanar Ludvig Beckman att se över våra uppfattningar av vad integration är, vilka som ska integreras och hur. En intervju med författaren går att läsa här.

DET KAN VERKA självklart att språkkunskap och samhällskunskap underlättar integrationen. Men när staten börjar ställa högre krav på några av invånarna än på andra, blir det problematiskt ur jämlikhetsperspektiv.

Boken finns att köpa exempelvis på adlibris.