onsdag 24 augusti 2011

Rapport om etableringsreformens första sju månader presenterades av arbetsförmedlingen igår. Integrationsministern Erik Ullenhag säger i sin kommentar:

Dagens återrapport från Arbetsförmedlingen om etableringsreformen visar att reformen har kommit igång och i huvudsak fungerar som avsett. I det gamla systemet var det endast drygt en av tio som hade kontakt med arbetsmarknaden under det första året i Sverige. Efter att reformen varit i kraft ett antal månader får nu nio av tio nyanlända invandrare insatser som ökar chansen att komma i jobb.

Arbetsförmedlingen pekar på några utmaningar när det gäller väntan på barnomsorg och SFI samt effekterna av bostadsbristen. Forskning på integrationsområdet visar att den första tiden i det nya landet är central för att komma in i samhället. För att etableringsreformen ska bli riktigt effektiv måste därför alla inblandade aktörer fokusera på att inga väntetider uppstår.


Samtidigt är det få personer som går ut i arbete snabbt.

Av 4 000 personer som anlänt till Sverige sedan december har Arbetsförmedlingen bara kunnat stryka tio för att de har fått jobb. Och bara 50 jobbar inom ramen för en så kallad etableringsplan, enligt en ny rapport.

På småorter och glesbygd är det dessutom problematiskt att få igång etableringslotsar, skriver DN.

måndag 22 augusti 2011

Mångfaldsbarometern 2011

Nu kan man läsa Mångfaldsbarometern 2011, som utges av Mångfaldsgruppen vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet, och kartlägger attityder till etnisk mångfald bland befolkningen i Sverige. Ett urval av rapportens resultat följer här nedan:

Många svenskar har goda erfarenheter av nära kontakt och samarbete med personer som har invandrarbakgrund.

Personer som bor i storstäder och mindre städer centralt har i större utsträckning mycket eller ganska goda erfarenheter av invandrare som arbets– eller kurskamrater, däremot är andelen med goda erfarenheter lägre för dem som bor i mindre tätorter och på landsbygden eller i glesbygd.

De som har högre utbildning är mer positiva till mångfald. De som endast har grundutbildning är de som är mest negativa till mångfald, men denna tendens försvagas under 2010-2011.

Kvinnor är mer positiva än män till mångfald.

De flesta svenskar är positiva till mångfald, men det förekommer också extrema, negativa attityder. Andelen personer med sådana attityder beräknades till 5,7% för år 2010 men minskar till 4,9% år 2011.


Läs hela rapporten här.

måndag 15 augusti 2011

Invandring - ett sätt att hindra arbetskraftsbrist i EU

Cecilia Malmström, ledamot i EU-kommissionen med ansvar för inrikes frågor, skriver i Hufvudstadsbladet om behovet av arbetskraft från andra länder i EU. I sin artikel som baseras på siffror och befolkningsprognos resonerar hon om varför det behövs en gemensam migrationspolitik för EU. Här är några siffror:

Arbetskraften i EU kommer att minska med omkring 50 miljoner fram till 2060 jämfört med 2008. År 2010 fanns det 3,5 personer i arbetsför ålder för varje person över 65 år, men 2060 är förhållandet 1,7 till 1.

[...] bristen på utbildad sjukvårdspersonal tros 2020 uppgå till ca en miljon personer och till två miljoner om man beaktar andra yrken inom vård och omsorg.


Detta ska EU bli bättre på vad gäller migrationspolitik:

Vi måste göra det attraktivt att komma till Europa bland annat genom EU:s nya blåkortsystem som underlättar inresa för högkvalificerade arbetstagare.

Vi måste också förbättra erkännandet av yrkeskvalifikationer– det är slöseri med begåvning och resurser att en person med läkarbehörighet från ett land som Indonesien arbetar som städerska.


Hela artikel går att läsa här.

fredag 12 augusti 2011

Nya projekt på gång på MINE

Vi är tillbaka efter semester med nya krafter och nya projekt.

I höst drar vi igång projekt Arbetsplatskulturer som är finansierat av Europeiska socialfonden. Projektet syftar till att motverka diskriminering på arbetsplatser genom ökad kulturförståelse hos personal på företagen, samt att utrusta personer med utländsk bakgrund med redskap för att förstå svensk arbetsplatskultur genom att kartlägga arbetsplatskulturer på svenska företag. Mer om projektet kan läsas här.

Vi startar också andra omgång av vårt yrkesmentorprogram, som börjar den 5:e oktober med mentorutbildning. Yrkesmentorprogrammet driver vi tillsammans med IUC och det är riktat mot nyanlända flyktingar med olika yrkes- och utbildningsbakgrunder. Vi har fått positiva omdömen från deltagare av den första omgången och ser fram emot att fortsätta driva yrkesmentorprogrammet. Mer om det kan läsas om på ungdomsstyrelsens hemsida.

onsdag 10 augusti 2011

Arbetsförmedlingens rapport om nyanländas etablering - Etableringsreformens första sju månader

I Arbetsförmedlingens ny rapport redovisas hur den arbetade med Etableringsreformen under dess första sju månader. Det redogörs bl.a. för reformens olika beståndsdelar som till exempel etableringsinsatser, valfrihetssystem med etableringslotsar m.fl. Även reformens utmaningar vad gäller arbete, försörjning, språk m.fl. diskuteras.

Rapporten kan läsas här.