onsdag 28 september 2011

Uppstart för nytt MINE-projekt

MINEs nya projekt om arbetsplatskulturer fick sitt definitiva uppstart under måndagen den 26 september, då Maria Chowdhury gjorde sin första dag på kontoret. Dagen därpå var det dags för ett nytt besök på MINEs danska systerorganisation; Föreningen Nydansker. Besöket var det första steget i det samarbete som MINE och Nydansker kommer att ha kring projektet. Föreningen Nydansker har tidigare genomfört ett liknande projekt kring just arbetsplatskulturer och innehar således viktig kunskap och många erfarenheter som är viktiga för Marias fortsatta arbete.

Maher Akob, Maria Chowdhury och Andreas Lindgren träffade Human Shojaee som är senior adviser på Föreningen Nydansker. Han jobbade intensivt med Nydansker's eget projekt om arbetsplatskulturer och kommer att vara konsult och hjälp för Maria under hennes arbete.

tisdag 27 september 2011

Nytt nummer av Nyans ute!

I senaste numret av Nyans med teman Mångfaldsrekrytering kan du bland annat läsa om:

Hur Handelsbanken arbetar för större mångfald

Ikeas och ISS träff med föreningen Somaliland

Ernst&Youngs och Peabs träff med utländska akademiker

Klicka här för att läsa senaste numret av Nyans i pdf.

tisdag 20 september 2011

MINE rekryterar adepter på Malmö högskola


Igår den 19 september besökte MINE kursen Korta vägen vid Malmö högskola för att informera om sitt yrkesmentorprogram och rekrytera nya adepter. Det var som vanligt spännande att gå ut och tala framför studenter som kommer från världens alla hörn.
MINE drar igång andra omgången av yrkesmentorprogram den 26 oktober. Intresse till det bland potentiella adepter var stort, det var många som fyllde i enkäter. Nästa steg är att matcha adepter till rätta mentorer.



tisdag 13 september 2011

Uppföljningsträff, Yrkesmentorprogram 1

Torsdagen den 8 september anordnade MINE en återträff för deltagarna i Yrkesmentorprogram 1, som startade i april i år. De femton deltagarna, både mentorer och adepter, träffades tidig morgon för frukost och mingel. Därefter samlade sig deltagarna för en genomgång av morgonens aktivitet. Uppgiften var att, i blandade grupper, samtala om specifika fall rörande förhållanden mellan mentor och adept. Varje grupp fick tilldelat sig en autentisk berättelse med tillhörande frågor som sedan skulle besvaras. En av berättelserna handlade om Juno som är mentor åt Sara (namnen är påhittade och har ingen koppling till verkligheten). Juno vill verkligen hjälpa Sara, men klarar inte riktigt att hjälpa till med allt som Sara förväntar sig. Sara tycker således att Juno verkar oengagerad och Juno tycker att hon själv är otillräcklig.

Gruppen fick sedan samtala och svara på tillhörande frågor om de förväntningar som en adept och en mentor har på varandra.

Sedan samlades grupperna igen och berättade om sin text och vad man hade kommit fram till. De fyra berättelserna som presenterades på denna återträff ledde till mycket diskussion och ett flertal påpekanden om vikten av att relationen mellan mentor och adept måste bygga på tillit och ömsesidig förståelse.






Deltagarnas leenden när de lämnade återträffen blev ett kvitto för oss på MINE att mötet var lyckat. Vi hoppas nu att både adepter och mentorer har fått fortsatt kraft och inspiritation i sin relation och att samarbetet dem emellan ska vara fruktbart på många sätt.

Haochuns konst


Haochun (på bilden) är adept i MINEs yrkesmentorprogram. Född och uppvuxen i Kina flyttade hon till Sverige våren 2009. Haochun är utbildad inredningsdesigner och landscapsarkitekt. Nu studerar hon landscapsarkitektur på Lantbruksuniversitet i Alnarp. Haochuns stora intresse har alltid varit att måla. Hon har målat sex akvareller med motiv från Malmö, som nu även finns som vykort.
























Blev du intresserad? Haochuns akvareller, skisser mm. hittar du på hennes websida:

måndag 5 september 2011

(O)likheter och egen makt

Viktor Vesterberg har skrivit en rapport (O)likheter och egen makt för TIA, Temagruppen integration i arbetslivet, som är medfinansierad av Europeiska socialfonden. Slutsatser som TIA drar utifrån Vesterbergs rapport är följande:

- En enkelriktad integrationsprocess som bygger på en föreställning om att annan etnisk bakgrund än svensk är ett problem påverkar innehållet i åtgärderna på ett sätt som tar fokus från den bredare frågan om vad som krävs för att individen ska få ett arbete. För att åstadkomma integration i arbetslivet krävs en djupare analys av deltagarnas situation och möjligheter.
- Egenmakt är svårt att realisera i åtgärder som syftar till att anpassa individer efter föreställningar om vad som är svenska normer i arbetslivet.
- Ett sätt att stärka deltagarnas egenmakt och inflytande i åtgärderna är att arbeta med metoden brukarorienterad utvärdering som ger utrymme för att ge utrymme åt alternativa tolkningar och lösningar och på så vis öka ömsesidigheten i åtgärder för
integration.


Hela rapporten går att läsa här.