torsdag 22 mars 2012

Utbildningsdag för Yrkesmentorprogram 3


MINE höll sin utbildningsdag för mentorer till Yrkesmentorprogram 3 onsdagen den 21 mars. Utbildningen för mentorer består av tre delar: Elvira Nilsson informerade om MINEs verksamhet och mentorprogram och Peter Nisses beskrev det moderna mentorskapet. Slutligen talade Maria Chowdhury om mångfald och kultur. 



 Peter Nisses driver Mentorhuset och är psykolog och erfaren mentor och gav uppslag på metoder, verktyg och tillvägagångssätt som är viktiga under mentor-adept möten. Efter lunch fortsatte vi med värderingsövningar och diskuterade olika situationer som kan uppstå. 




Maria avslutade dagen med att diskutera normer, kultur och mångfald genom övningar där man uppmärksammar attityder och förutfattade meningar. 

Vi på MINE ser fram emot att Yrkesmentorprogram 3 ska starta och önskar våra motiverade mentorer och adepter lycka till!

torsdag 1 mars 2012

Uppföljningsträff för mentorprogram 2


 MINE hade sin första uppföljningsträff för yrkesmentorprogram 2 den 1 mars. Vi träffades i MINE:s lokaler där det bjöds på frukost och mingel och därefter hade vi olika fall som diskuterades i grupp. Adepter och mentorer fick studera autentiska fall som har uppstått under mentorprogrammen genom åren för att sedan diskutera detta och presentera för övriga. T.ex. kan det handla om hur man hanterar en situation där adepten inte känner sig bekväm med att prata svenska och hellre vill kunna uttrycka sig på engelska för att kunna framföra sitt budskap till sin mentor. Mentorn å andra sidan tycker att adepten ska prata svenska för att kunna utveckla sina språkkunskaper. Syftet med att diskutera dessa olika situationer är att vara medveten och kunna diskutera de hinder som kan uppstå genom mentorprogrammets gång. Det blev en innehållsrik diskussion med många kloka synpunkter från adepter och mentorer.