Detta gör de nu en grej av i deras kampanj "enkla vardagen", där de lyfter fram fördelen med att ha en mångspråkig kundservice. Artikelförfattaren i CSR i praktiken frågar sig om det är det som måste till; d v s att koppla mångfald till språk, för att få arbetsgivare att inse vad de kan tjäna på mångfalden.
Egentligen borde väl ovanstående vid det här laget vara en självklarhet för alla företag som har ambitioner om att behålla och attrahera nya kunder. Samtidigt får inte mångfaldsfrågan stanna vid språket. Vi kan inte endast anställa invandrade till våra organisationer för att de kan ett annat språk. Människor som invandrar till Sverige har, på samma vis som svenskar, en mångfald av kompetenser med sig som arbetsgivare kan dra nytta av.
Men, självklart, språket är en del av den kompetensen. SEB är inte de enda som har insett språkets värde i förhållande till deras kunder. Folksam har på liknande sätt i Malmö under flera års tid drivit en kundtjänst där de kan betjäna kunder på de största språken i Sverige. När vi frågar dem om vad nyckeln till framgång är svarar de nästan alltid att det gäller att ha tålamod, och att tro på styrkan i att faktiskt genomföra en förändring för sina kunders skull.
Det ska också tilläggas att organisationer som satsar på språklig kompetens, antagligen lär upptäcka vilka mer fördelar som kommer med en mångfaldig personalstyrka.
Så, SEB, det är helt klart ett steg i rätt riktning!