torsdag 14 april 2011

Ett annat Rosengård

Igår, 2011-04-13, var det bokrelease av Ett annat Rosengård på Rosengårds bibliotek. Boken är uppdelad i två delar: den ena delen berättar om ett annat Rosengård tillbaka i tiden medan den andra delen berättar om ett annat Rosengård i nutid. Författarna vill bryta den mediebild som råder om Rosengård och lyfter fram med inifrånkunskap det enorma engagemang som finns i statsdelen. Boken går att beställa från Bokus.








onsdag 13 april 2011

Lysande resultat!

Att göra uppföljningar, d v s kontakta mentorer och adepter i våra pågående mentorprogram, är ett mycket givande jobb. Från vårt femte mentorprogram med start februari 2011 har 5 adepter fått jobb och en praktik av totalt 18 adepter. Det måste jag nog kalla för lysande resultat! Och värt att påpeka är att jag har 9 adepter kvar att kontakta. Kanske är det ännu fler glada nyheter?!

Även om jobb eller praktik ofta anses som det ultimata resultatet, är det viktigt att poängtera hur adepternas självförtroende har ökat. Att känna sig mer eftertraktad på arbetsmarknaden och att ha lärt sig mer om hur man ska söka jobb förstärker den mentala bilden adepten har om sig själv. Och det är just det förstärkta självförtroendet som i sin tur får adepten att behålla jobbet och våga planera en ännu bättre framtid.

Jag kan inte vara något annat än stolt över våra mentorprogram!

torsdag 7 april 2011

Diskuteras just nu

Sydsvenskan pågår en diskussion om huruvida det är ok att förneka en praktikplats på en frisörsalong för att eleven bär slöja. På kort tid har artikeln väckt mycket tankar och åsikter, alla har sitt eget sätt att resonera kring artikeln, som du kan läsa genom att klicka här.

Den här diskussionen får mig att tänka på vilka krav vi ställer på andra människor. Och var gränsen mellan personliga och kulturella värderingar går? Vad betraktas egentligen som kulturellt beteende? Om jag t ex hade uppfattats som blyg, fåordig och tystlåten, hade andra förklarat mitt beteende genom att jag är finska och att det är "så typiskt finskt"?



onsdag 6 april 2011

Bilder från adepters förmiddag


Igår utbildade Maher Akob (till vänster på bilden), Tom Magnusson (till höger) och Kati Lundberg adepter från första yrkesmentorprogrammet. Under förmiddagen diskuterades bl a förväntningar, upplevelser av att söka jobb och innebörden av det sociala nätverkandet.



Här förbereder sig adepterna Chiao Yin Chang, Nguyen Doan och Linna Zhang inför mötet med den egna mentorn.

Vi tackar alla adepter och mentorer för en mycket lyckad dag!

måndag 4 april 2011

Mentornätverk på LinkedIn

Bild från mentorsutbildning i januari 2011

Har du varit eller är du mentor via MINE? Nu erbjuder MINE ännu ett sätt för mentorer att nätverka med varandra, nämligen via LinkedIn. Om du vill gå med i gruppen Mentornätverk, skicka ett mejl till kati.lundberg@mine.se för inbjudan.