måndag 6 juli 2009

Gulddagen i Malmö

I höst arrangeras gulddagen, ett arrangemang för skånsk företagsamhet. Det är ett tillfälle där såväl stora som små företag kan höra intressanta talare och mingla med affärskontakter och andra bekanta. I år är titeln på dagen "Skåne - ett lapptäcke av möjligheter". Under dagen kommer man, som det står på hemsidan, att "belysa mångfalden ur ett ekonomiskt och demografiskt perspektiv".

Meningen är att mångfald ska lyftas fram som en nödvändighet för fortsatt konkurrenskraft. Kan ibland kännas som ett uttjatat tema. Missförstå mig rätt....Jag har uppfattningen av att arbetsgivare redan vet om fördelarna med mångfaldiga personalstyrkor. Däremot så är jag osäker om alla verkligen förstår vad det egentligen innebär, eller för den delen är överbevisade. I landet av"politisk korrekthet" är det nämligen ganska svårt att gå emot gängse normer och uppfattningar. Det ska också tilläggas att det är väldigt få arbetsgivare som som aktivt arbetar med mångfaldsutveckling. Mycket snack och lite verkstad, med andra ord.

Kanske är det för mycket begärt av företag att själva komma underfund med vad nästa steg är? Hur de faktiskt ska göra är inte lika lätt som att öppna munnen och upprepa det mantra om mångfald som alla andra kör med...Ja, jag tror att det gått lite mode i det här med SCR och mångfalds arbete. Ibland känns det som att en majoritet av arbetsgivare bara hänger på de trender som gäller för tillfället.

Mångfald är ingen övergående trend. Den svenska befolkningen är förändrad i grunden, likaså är förutsättningarna på marknaden. Det borde därför vara självklart att se Skåne som ett möjligheternas landskap med den kulturella mångfald som finns här. So far so good. Och jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Arbetsgivare bör se över sin egen verksamhet och hitta drivkrafterna för just dem att jobba med mångfaldsfrågor.

Dessutom är det dags att allt snack går över i handling. Tiden är inne för styrelser och ledningsgrupper att öppna upp dörrarna för olikheter. Det finns inget att vänta på.

Besök gulddagen, kanske hittar ni inspiration till förändring där....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar