fredag 27 maj 2011

Mångfalden gynnar landets ekonomi

Diskussion om hur mångfalden gynnar landets ekonomi togs upp på Veckans Affärers mångfaldsseminarium i onsdags. Flera artiklar publicerades sedan i Veckans Affärer, bland annat en artikel om kanadamodellen, där invandrare ses som en tillgång och inte en börda. Enligt Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff ligger Sverige 20 år efter i mångfaldsfrågan.
Ett sätt att få de nyanlända på arbetsmarknaden i Kanada är mentorprogram:
En av de aktiva åtgärderna för att åstadkomma ett snabbt inträde på arbetsmarknaden för de nyanlända är mentorsprogram som sätter invandrarna i kontakt med samma yrkesgrupp som de själva tillhör: ingenjörer med ingenjörer och slaktare med slaktare.

En annan artikel tar upp en diskussion kring vilken vinst drar Sverige om invandrararbetskraft används. Här kommer flera citat:

En uträkning visar då att om sysselsättningen för utrikes födda skulle nå upp till samma nivå som för svenskfödda skulle det förstärka statskassan med ungefär 34 miljarder kronor. Varje år.

En vanlig förklaring till den trista statistiken är att Sverige under de senaste decennierna mest tagit in flykting- och så kallade anhörighetsinvandrare medan andra länder tar in arbetskraftsinvandrare, alltså personer som redan har ett arbete. Det spelar naturligtvis in, men flera andra nordeuropeiska länder för samma politik som Sverige och har samma situation. Så utan tvivel är det ett stort underkännande av både den förda politiken och av svenska företag, som uppenbarligen är dåliga på att se invandrares styrkor.

Ansvaret för att invandrare inte får jobb ligger således på politiker och myndigheter (till exempel för språkutbildning och långa handläggningstider för legitimationer). Men också på näringslivet där svenska företag är dåliga på att uppskatta och förstå värdet av utländska utbildningar.


Läs mer här.

onsdag 25 maj 2011

Invandrare - ekonomisk tillgång eller välgörenhetsobjekt?

Just nu pågår det en diskussion kring det som den kanadensiska experten Howard Duncan uttalade sig om i måndags. Han menade då att de nyanlända inte ska ses som i första hand välgörenhetsmottagare, som inte kan arbeta, utan snarare som människor som utgör en ekonomisk tillgång och kan bidra till landets ekonomi med sitt mänskliga kapital. Vad händer då med folkets kultur och människors identitet? Läs Howard Duncans syn, samt kommentarer till det på www.hbl.fi

måndag 23 maj 2011

Danmark är bättre än Sverige på arbetsmarknadsintegration?

I Sverige betraktas Danmark ofta som ett främlingsfientligt näste. Från dansk sida anklagas däremot svenskarna för att vara skenheliga när det kommer till integrationspolitik. Janus Brandin har i sin matseruppstas undersökt myter om Sverige och Danmark och hur väl de stämmer in på verkligheten.

Janus Brandin (M.Sc), ger en nyanserad bild av mytbildningar om den danska och den svenska integrationspolitiken, och hävdar bland annat att nya danskar har lättare att etablera sig på arbetsmarknaden i förhållande till nya svenskar.

Läs Brandins artikel på http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/24/danmark-r-b-ttre-p-att-integrera-invandrare-p-arbetsmarknaden.

torsdag 19 maj 2011

Lunchseminaruim på Somaliland

Idag arrangerade MINE tillsammans med föreningen Somaliland i Malmö lunchseminarium, där föreningsmedlemmar fick träffa representanter från IKEA och ISS, som berättade om sina företag, vad det innebär att arbeta hos dem och hur man söker jobb. Föreningen driver bl.a. utbildningsprojekt för långtidsarbetslösa och dess medlemmar fick idag en chans att träffa arbetsgivare.

















ISS arbetsledare berättar om sitt arbete
































Marie-Louise Niklasson från IKEA pratar om hur viktigt det är för IKEAs medarbetare att stå för företagets värderingar

















Vi tackar alla som medverkade för ett givande möte!

onsdag 18 maj 2011

Frukostseminarium med Peab och Ernst&Young

Förra veckan arrangerade MINE tillsammans med Malmö högskola och företagen Ernst & Young och Peab frukostseminarium. Representanter för företag berättade om vad det innebär att arbeta på deras företag och hur man söker jobb hos dem.

Mötet började med presentationsrunda, där deltagare i MINE mentorprogram berättade lite om sig själva och sin bakgrund.
















Ernst & Youngs representant Thomas Anvelid började sitt föredrag med att förklara hur viktigt det är för Ernst&Youngs medarbetare att stå för företagets värderingar och nischa sig på arbetsmarknaden.





















Peab presenterade sitt företag och berättade vilka kvalificerade jobb finns att söka.

















Deltagare i MINEs mentorprogram Ibrahim berättar om sin arbetslivserfarenhet

















Vi tackar alla för en lyckad morgon!

torsdag 12 maj 2011

Frukostseminarie för adepter och mentorer på MINE

Igår arrangerade MINE frukostseminarie för adepter och mentorer. Genom att diskutera olika fall försökte deltagarna hitta lösningar på diverse problem som både mentorer och adepter kan stötta på under mentorprogrammets gång. Det diskuterades bland annat språksvårigheter, förväntningar, engagemang, initiativtagande och samarbetsmöjligheter. Tanken var att ge chans att diskutera, att hjälpa förstå varandras tankegång och på så sätt undvika eventuella problem i framtiden.
Vi tackar alla som har kommit för ert engagemang och för en lyckad morgon!

tisdag 10 maj 2011

Den onda spiralen

Forskning om mångfalds betydelse för innovation, konkurrenskraft och tillväxt verkar vara omfattande. I en ny rapport om mångfald i företag och organisationer Vad vet vi? ges översyn av undersökningar som gjordes på det här området.
Även bland politiker och tjänstemän finns det medvetenhet om behovet att tillvarata kompetensen hos personer med utländsk bakgrund. Så sent som förra veckan arrangerades det seminariet "Kompetens har inget färg" av Stockholms läns landsting. Mer om seminariet kan man läsa här.
Trots att det behövs kompetens på arbetsmarknaden, har utrikesfödda ändå svårt att få jobb. När ska denna onda spiral brytas?


torsdag 5 maj 2011

Invandrarakademiker uppmanas inte söka kvalificerat jobb

Enligt Statistiska Centralbyråns nya undersökning är det svårt för invandrade akademiker att få kvalificerade jobb. Undersökningen gjordes på uppdrag av Jusek , handlar om invandrade samhällsvetare och är bra underbyggd med statistik. Speciellt både utländsk bakgrund och utländsk utbildning gör det svårare att komma ut på arbetsmarknaden. De flesta anser att utländska utbildningar inte är av stort värde för svenska arbetsgivare. Rapportens centrala budskap är att det är lätt att fastna i ett okvalificerat jobb som inte motsvarar ens utbildning.
Min slutsats från det hela är att det lönar sig att komplettera sin utbildning på högskolenivå i Sverige, vilket ökar chanser att få jobb som motsvarar ens utbildning.
Hela Juseks rapport går att läsa här. Power Point bilder med diagram hittas här.

tisdag 3 maj 2011

Ny avhandling om invandrares situation på arbetsmarknaden

Hur påverkas nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden av deras flyttningsmönster? I en ny avhandling från Linnéuniversitetet försöker Maria Mikkonen hitta svar på frågan hur invandrares situation på arbetsmarknaden och integration i stort kan förbättras. Det viktiga är tycker jag att avhandlingens resultat även kan ligga till grund för praktiska åtgärder, som skulle öka chanser för lyckad integration.