måndag 15 augusti 2011

Invandring - ett sätt att hindra arbetskraftsbrist i EU

Cecilia Malmström, ledamot i EU-kommissionen med ansvar för inrikes frågor, skriver i Hufvudstadsbladet om behovet av arbetskraft från andra länder i EU. I sin artikel som baseras på siffror och befolkningsprognos resonerar hon om varför det behövs en gemensam migrationspolitik för EU. Här är några siffror:

Arbetskraften i EU kommer att minska med omkring 50 miljoner fram till 2060 jämfört med 2008. År 2010 fanns det 3,5 personer i arbetsför ålder för varje person över 65 år, men 2060 är förhållandet 1,7 till 1.

[...] bristen på utbildad sjukvårdspersonal tros 2020 uppgå till ca en miljon personer och till två miljoner om man beaktar andra yrken inom vård och omsorg.


Detta ska EU bli bättre på vad gäller migrationspolitik:

Vi måste göra det attraktivt att komma till Europa bland annat genom EU:s nya blåkortsystem som underlättar inresa för högkvalificerade arbetstagare.

Vi måste också förbättra erkännandet av yrkeskvalifikationer– det är slöseri med begåvning och resurser att en person med läkarbehörighet från ett land som Indonesien arbetar som städerska.


Hela artikel går att läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar