onsdag 24 augusti 2011

Rapport om etableringsreformens första sju månader presenterades av arbetsförmedlingen igår. Integrationsministern Erik Ullenhag säger i sin kommentar:

Dagens återrapport från Arbetsförmedlingen om etableringsreformen visar att reformen har kommit igång och i huvudsak fungerar som avsett. I det gamla systemet var det endast drygt en av tio som hade kontakt med arbetsmarknaden under det första året i Sverige. Efter att reformen varit i kraft ett antal månader får nu nio av tio nyanlända invandrare insatser som ökar chansen att komma i jobb.

Arbetsförmedlingen pekar på några utmaningar när det gäller väntan på barnomsorg och SFI samt effekterna av bostadsbristen. Forskning på integrationsområdet visar att den första tiden i det nya landet är central för att komma in i samhället. För att etableringsreformen ska bli riktigt effektiv måste därför alla inblandade aktörer fokusera på att inga väntetider uppstår.


Samtidigt är det få personer som går ut i arbete snabbt.

Av 4 000 personer som anlänt till Sverige sedan december har Arbetsförmedlingen bara kunnat stryka tio för att de har fått jobb. Och bara 50 jobbar inom ramen för en så kallad etableringsplan, enligt en ny rapport.

På småorter och glesbygd är det dessutom problematiskt att få igång etableringslotsar, skriver DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar