onsdag 20 januari 2010

Sverige har alltid varit ett invandringsland...

Jag höll ett föredrag för en Rotary klubb idag med temat "Det mångkulturella Sverige - problem eller möjlighet". Mycket trevlig på alla sätt och vis. Dessutom en bonus med en flaska vin som tack:)

I föredraget påstod jag, bland annat, att Sverige historiskt sett är ett relativt etniskt och kulturellt homogent land. Det är först efter andra världskriget som den moderna invandringshistorien till Sverige börjar. Under stora delar av 50-talet och 60-talet bestod invandringen av individer som kom till Sverige för att arbeta. Dessutom kom de hit främst från övriga nordiska länder samt övriga Europa. De senaste 20-30 åren har karaktären av invandring gradvis förändrats. Numera består invandringen till Sverige huvudsakligen av anhöriginvandrare samt flyktingar.

Jag fick, under den avslutande frågestunden vid föredraget, en kommentar om att Sverige alltid varit en invandrarland. Och dessutom har dessa invandrade varit en stor bidragande anledning till Sveriges utveckling.

Kort sagt; jag håller fullständigt med. Alla länder består av invandrade på något vis. Det kan vara ett viktigt argument gentemot främlingsfientliga krafter som vill "gå tillbaka till det ursprungligt svenska". En enkel fråga är: Vad består detta av? Och hur långt tillbaka i tiden ska vi gå?

Så, ja, Sverige har alltid varit ett invandrarland. Men den tid vi lever i är på många vis "migrationens tidsålder", eftersom rörligheten (migrationen) aldrig varit så stor som den är idag. Så är det bara, och det har vi lov att förhålla oss till oavsett om vi gillar det eller ej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar