måndag 4 januari 2010

Ökad rädsla för somalier?

Somalier som invandrat till Danmark fruktar ökad främlingsfientlighet tack vare helgens yxjakt av Muhammedtecknaren Lars Westergaard.

Tyvärr tror jag det stämmer. Alltför ofta får den stora massan bära ansvaret för någon enstaka individs galenskap. Och detta drabbar i mycket större utsträckning invandrade än infödda. Varför? Är det för att vi har mycket lättare att kritisera "de andra" än oss själva? Så fort en individ som invandrat till Sverige, Danmark, eller vilket annat land som helst, begår ett brott ger det legitimitet till diskussioner om invandringens konsekvenser och huruvida vi överhuvudtaget ska ta emot invandrade. Se vad som händer...."dom kan ju inte sköta sig ändå, det var väl det vi visste...."

Händelsen i Århus är givetvis oacceptabel, en kriminell handling som ska tas på allvar och bestraffas. Men problemet är att bestraffningen i det här fallet garanterat inte blir individuell. Många fler än gärningsmannen kommer att få lida. Min poäng är att de som nu kommer att ställa sig ännu mer kritiska till Somalier bör tänka efter en eller två gånger till. Yxjakten utfördes av en individ, inte av en grupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar