Efter ett halvår sedan lanseringen av Etableringsreformen har Länsstyrelser för andra gången gjort en bedömning av reformens genomförande. Trots att Länsstyrelsernas ögonblicksbild av etableringsreformen är överlag positiv, framgår det från texten att det finns en rad problem med etableringsinsatser, bland annat med kvaliteten i sfi-undervisningen, stora skillnader mellan kommuner i vad gäller samhällsorientering och begränsat utbud av etableringsinsatser. Här kommer flera citat:
Den etableringsplan som Arbetsförmedlingen upprättar i samarbete med kommun och den enskilde skall innehålla minst sfi, samhällsorientering och arbetslivsförberedande insatser.
Kvaliteten och flexibiliteten i sfi-undervisningen svarar på många håll inte mot behovet. I synnerhet mindre kommuner i glesbygd har svårt att leverera flexibla scheman, utökat antal undervisningstimmar och specialiserade inriktningar mot exempelvis yrkessvenska.
Arbetet med samhällsorientering visar på stora regionala och lokala skillnader. Merparten av kommunerna bör kunna erbjuda samhällsorientering för målgruppen inom ett år, men möjligheterna till flexibla och anpassade lösningar varierar kraftigt. Den problematik kring lagen om offentlig upphandling som lyftes fram redan i föregående rapport har på flera håll förstärkts snarare än minskat.
Kvalitet och innehåll i etableringsplanerna har kommenterats av såväl kommuner som SKL. Kärnan i kommentarerna är att etableringen för närvarande i för hög grad domineras av kommunala insatser...Utbudet av insatser att välja mellan är därför i praktiken tämligen begränsade, men utveckling pågår på flera håll. Anskaffning av praktikplatser, handledare, uppföljning av praktik osv. fordrar stora resurser.
Läs mer här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar