onsdag 15 juni 2011

En ny ESO:s (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) rapport väcker ny debatt om arbetsmarknadsintegration.
Rapportens viktigaste punkter går att hitta i SVD:s debattartikel, där bland annat tre huvudförklaringar till att många invandrare har svårt att hitta arbete har identifierats:

1. Invandrarnas språkkunskaper, utbildning och yrkeserfarenhet. Kunskaper från hemlandet kan minska i värde när man flyttar till ett annat land. Arbetsgivare kan också välja bort arbetssökande om de inte kan värdera tidigare utbildningar eller yrkeserfarenheter.

2. Trösklar för att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel diskriminering och höga ingångslöner.

3. Invandrarnas nätverk är ofta mindre effektiva. Ju fler arbetslösa det finns i bekantskapskretsen, desto svårare är det att hitta lediga arbeten eller lämpliga referenspersoner.


Mats Hedlin som länge har arbetat med integrationsfrågor anser dock att det utredare har kommit fram till är inget nytt och tycker bland annat att "atgärderna bör knyta samman olika strukturer i samhället. En bättre språkinlärning och validering av reell kompetens bör hänga samman och flera aktörer måste medverka. Här bör Arbetsförmedlingen, ideella organisationer och framförallt branscherna och facken ta ett större ansvar för både validering och skapande av nätverk. "

Läs mer om hans syn på arbetsmarknadsintegration här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar