måndag 13 juni 2011

Om vikten av att tala om det

I sin senaste artikel diskuterar Pontus Herin problematiken med underrepresentation av personer med utländsk bakgrund i företags styrelser. Enligt OECD:s genomgång är Sverige även sämst av alla medlemsländer på att anställa utomeuropeiskt födda personer. Detta talas det dock tyst om.
Att politiker och näringslivet inte brukar prata om det försvårar situationen. I samhället i stort har folk inte för vana att diskutera och intressera sig för integration och mångfald, utan oftast tas det för givet att Sverige är bra på integration, skola, sjukvård osv. Läs mer i artikel av Pontus Herins, reporter på Veckans affärer.
Tove Isakssons debattartikel tar i sin tur upp ett annat perspektiv, nämligen företagens syn på hur svårt det kan vara med mångfald, och diskuterar osäkerhet och omedvetenhet som råder bland företag när de ska anställa personer med utländsk bakgrund.
Ett av problemen är likadant. Företagare vågar inte säga ifrån och diskutera svårigheter:
”Det jag ofta möter i min roll som organisationskonsult och handledare är en osäkerhet och frustration över att ”nu får vi inte säga det” och "nu får man inte ha högt i tak längre” och ”nu blir man kallad rasist när man säger ifrån””. Slutsats som Tove drar är följande:
”Den så kallade ”mångfaldsfrågan” handlar alltså om inställning, människosyn och förhållningssätt”.
Läs mer på Veckans affärers hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar