tisdag 14 februari 2012

Workshop i antidiskrimineringslagen


Den 14 februari anordnade MINE en workshop i diskrimineringslagen på Advokatbyrå Vinge i Malmö. Åsa Holmqvist från Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg föreläste om den nya diskrimineringslagen och hur man som arbetsgivare berörs av den. Diskrimineringslagen från 2009 innefattar sju olika grunder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning, ålder och könsöverskridande identitet. Samtidigt inrättades en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen (DO), som ska ha tillsyn över att lagen följs.

Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg är en ideell organisation som arbetar på uppdrag av Ungdomsstyrelsen med att ge kostnadsfria råd och stöd. De samarbetar med DO och sköter även diskrimineringsanmälningar och arbetar opinionsbildande.




Åsa Holmqvist inledde dagen med att visa en kort film från DO där olika diskrimineringsscenarier på en arbetsplats demonstrerades. Vidare följdes en genomgång av hur lagen ser ut och därefter diskuterade vi olika ”diskriminerings case” från verkligheten. 



Fram till 2010 har etnisk tillhörighet varit den grund dit flest anmälningar har inkommit, men under 2010 har det kommit in fler anmälningar rörande funktionsnedsättning där de flesta berörde tillgängligheten. Som arbetsgivare måste man ha ett förebyggande arbete mot diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Lagen kräver även att man som arbetsgivare med fler än 25 anställda ska ha en jämställdhetsplan och en redovisning av åtgärder kopplade till etnisk tillhörighet eller religion. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar