torsdag 16 februari 2012

VI+DOM=OSS Frukostseminarie med Jesper Fundberg


MINE:s projekt VI+DOM=OSS som är finansierat av Europeiska Socialfonden hade sitt första frukostseminarium den 15 februari 2012. Vi passade på att ge ett smakprov av de teman som kommer att diskuteras under utbildningen i höst där företag får chansen att utbilda sig till kulturagenter och på så vis öka kunskapen om sin arbetsplats. Maria Chowdhury som är projektledare för VI+DOM=OSS öppnade seminariet med en värderingsövning. Övningen belyste vad det innebär att vissa av oss tolererar medan andra av oss blir tolererade av våra medmänniskor. 








Jesper Fundberg som är forskare vid Malmö högskola föreläste om normer i arbetslivet.  Jesper  är universitetsadjunkt vid Malmö högskola och forskar om idrott ur ett genus (maskulinitet) och etniskt perspektiv. Tyngdpunkten under föreläsningen låg på att diskutera normer och hur dessa tar sig uttryck. Normer är tysta och har därför ett tolkningsföreträde. Till exempel talar vi aldrig om "mansfotboll" men däremot om damfotboll. 





I projektet VI+DOM=OSS kommer personer från företag som medverkar att utbildas till kulturagenter och få kunskap om sin arbetsplatskultur med syfte att öka mångfalden på arbetsplatsen. Utbildningsdagarna kommer att ske den 15/9, 26/9 och den 17/10 under 2012. Det är gratis att delta och vi vill att man har mandat från sin arbetsplats att genomföra positiva förändringar och vill arbeta för ökad mångfald. Anmäl eller läs mer här. 





tisdag 14 februari 2012

Workshop i antidiskrimineringslagen


Den 14 februari anordnade MINE en workshop i diskrimineringslagen på Advokatbyrå Vinge i Malmö. Åsa Holmqvist från Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg föreläste om den nya diskrimineringslagen och hur man som arbetsgivare berörs av den. Diskrimineringslagen från 2009 innefattar sju olika grunder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättning, ålder och könsöverskridande identitet. Samtidigt inrättades en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen (DO), som ska ha tillsyn över att lagen följs.

Antidiskrimineringsbyrån i Helsingborg är en ideell organisation som arbetar på uppdrag av Ungdomsstyrelsen med att ge kostnadsfria råd och stöd. De samarbetar med DO och sköter även diskrimineringsanmälningar och arbetar opinionsbildande.




Åsa Holmqvist inledde dagen med att visa en kort film från DO där olika diskrimineringsscenarier på en arbetsplats demonstrerades. Vidare följdes en genomgång av hur lagen ser ut och därefter diskuterade vi olika ”diskriminerings case” från verkligheten. 



Fram till 2010 har etnisk tillhörighet varit den grund dit flest anmälningar har inkommit, men under 2010 har det kommit in fler anmälningar rörande funktionsnedsättning där de flesta berörde tillgängligheten. Som arbetsgivare måste man ha ett förebyggande arbete mot diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Lagen kräver även att man som arbetsgivare med fler än 25 anställda ska ha en jämställdhetsplan och en redovisning av åtgärder kopplade till etnisk tillhörighet eller religion. 

måndag 13 februari 2012

Rekryteringen av nya adepter till yrkesmentorsprogram

MINE söker adepter till en ny omgång av yrkesmentorsprogrammet som startar den 21 mars 2012. MINE  informerar Sfi-elever om möjligheten att delta i vårens mentorsprogram med hjälp av Merit. Yrkesmentorsprogrammet är finansierat av Ungdomsstyrelsen och riktar sig i första hand till flyktingar eller deras anhöriga. 

Elvira Nilsson och Maher Akob från MINE informerar Sfi-elever  på Merit om MINE:s yrkesmentorprogram. 








onsdag 8 februari 2012

Avslutningslunch för mentorprogram 5


MINE avslutade mentorprogram 5 med lunch tillsammans med mentorer och adepter i MINE:s lokaler. Efter lunchen gick Elvira igenom resultatet från enkäterna där mentorer och adepter tidigare fått ge förslag till förbättringar och delat med sig av sina erfarenheter från mentorsprogrammet. Generellt sett brukar svårigheterna för adepter och mentorer vara de förväntningar som kan finnas i början av mentorsprogrammet. 


Mentorsprogram 5 gav goda resultat i avseende till adepters arbetssysselsättning. Av de 14 adepter som var med i mentorsprogrammet fick 13 personer anställningar varav 6 personer fick kvalificerade anställningar. Mentorerna uppgav även att de har fått en större insyn och ökad förståelse för nyanländas situation på arbetsmarknaden. Detta gör att de är mer positivt inställda till att anställa nysvenskar i företaget. 


Från vänster: Vikarierande verksamhetschef på MINE Maher Akob med Ola Ivarsson och Anna Gulin från E.ON samt adepten Arben Morina.  

torsdag 2 februari 2012

Jobbnätverk på Folkuniversitet


MINE var tillsammans med E.ON, IKEA och Win-Win Malmö på Folkuniversitet i Malmö för att jobbnätverka med SFI-elever med inriktning entreprenörskap. Gemensamt för E.ON och IKEA är att de arbetar med mångfald och gärna rekryterar människor med annan bakgrund än etniskt svenskar. Det är företag som har en internationell marknad – såväl i Sverige som utomlands – och vill kunna återspegla sina kunder och arbetar med utgångspunkten att mångfald berikar. 



Liselotte Andersson HR-specialist från E.ON presenterade sitt företag och berättade att det kommer att vara stor brist på ingenjörer år 2016. I synnerhet finns det ett underskott av kvinnliga ingenjörer och Liselotte berättade att de arbetar med tjejer på grundskolenivå och vill höja intresset för ingenjörsjobb. Eftersom E.ON har kunder från världens alla hörn ses det som en merit att anställda kan ett annat språk än svenska och engelska. 


Marie-Louise Niklasson som är chefsrekryterare från IKEA berättade om hur rekryteringsprocessen ser ut på IKEA och vilka mål de har när de anställer. IKEA Malmö är världens största IKEA-butik och har Sveriges största lunchrestaurang. För närvarande talas det 23 olika språk på IKEA i Sverige. 



Mötet på Folkuniversitet avslutades med mingel och fika och MINE ser fram emot att ha fortsatt god kontakt med Folkuniversitetets SFI-elever!

onsdag 1 februari 2012

MINE speednetworking



Yrkesmentorprogrammets speed networking i MINEs lokaler hölls den 1 februari 2012. Efter en snabb uppdatering av adepternas nuvarande aktiviteter hölls en öppen dialog mellan mentorer och adepter för att knyta kontakter och få input och tips från andra. Mötet avslutades med att Helena Kurki berättade om ett projekt WIN-WIN Malmö. WIN-WIN Malmö är en mötesplats där företag och organisationer kan mötas, hitta samarbetsmöjligheter och sluta avtal. De tjänster som kan utbytas är resurser, kompetens och kontakter men även praktiska saker som t.ex. lokaler. För adepter kan detta vara ett bra tillfälle att knyta kontakter med företagare och komma i kontakt med föreningar.


Maher Akob med mentor Helen Persson och hennes adept Moon Kamolkhan.


 Helena Kurki berätta om WIN-WiN Malmö. 


Mer om Win-Win Malmö hittar du här