Låt mig lyfta fram en idé. Förhoppningsvis är det ett framtida erbjudande till arbetsgivare.
Någon sa till mig nyligen att "det handlar om att mötas". Jepp, tänkte jag. Så enkelt är det egentligen. Vi människor måste våga möta varandra. Dessutom, och vad som antagligen är betydligt svårare, så borde vi möta våra fördomar. Genom att möta människor vi har fördomar om kan vi motbevisa och komma vidare. Visst, ibland besannas fördomarna, men det är aldrig så enkelt som man först tror.
Arbetsgivare har, liksom vem som helst, fördomar. Dessa kommer till uttryck bland annat i rekryteringsprocesser. Vissa ansökningar sorteras bort för att sökande har ett "konstigt" namn. Kompetensen är därmed sekundär. Ofta sker detta omedvetet.
Då tänker jag (tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån) att vi ska låta arbetsgivare och invandrade arbetssökande mötas. Sådana möten ska baseras i det ömsesidiga lärandet. Det vill säga att såväl arbetsgivare som arbetstagare kan lära något av hur den andre tänker. Det handlar inte enbart om att från arbetsgivares sida lära ut hur "man söker jobb här i Sverige". Det ligger även i deras intresse att lyssna till arbetssökande och använda sig av deras erfarenheter.
Arbetssökande ska genom ett sådant möte få insikt i hur rekryteringsprocesser går till, vad en rekryterare ser efter etc.
Vi kallar det för "brobyggarverksamhet" eftersom det syftar till att bryta ned avståndet mellan "vi" och "dom". Med möten kanske vi till och med kan komma ifrån "vi och dom tänket". Hursomhelst så tror vi att liknande dialoger kan leda till att fler arbetsgivare vågar anställa människor med internationell kompetens.
Om ett par månaders tid kan vi förhoppningsvis erbjuda "brobyggarverksamhet" till arbetsgivare i Skåneregionen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar