onsdag 29 april 2009

högskolan och verkligheten

Jag har sedan hösten 2008 varit i kontakt med Malmö högskola i olika ärenden. Bland annat för att diskutera huruvida MINE kan vara delaktiga i olika kurser som de planerar att dra igång. Låt det vara sagt en gång för alla; universitet och högskolor är som regel verklighetsfrånvända. Många som arbetar där har ingen koll på omvärlden. Det innebär att de heller inte klarar av att förmedla det till sina studenter. Något studenterna naturligtvis får erfara när det väl är dags att lämna studievärldens trygghet.

Kort sagt, det är en falsk trygghet. För de allra flesta väntar en osäker framtid. Många får inte jobb som motsvarar deras kompetens. De flesta har ingen koll på vad de egentligen kan göra med sin utbildning. Och hur skulle de kunna det när de inte givits tillfälle att under sin studietid vara ute i verkligheten? Teorier i alla ära, men det är vad man faktiskt kan prestera som betyder något. Det tror jag de flesta arbetsgivare håller med mig om...förutom universiteten då:)

Skämt åsido. Det finns ett ganska enkelt sätt att öka studenters framtida chanser till anställning. Jag menar givetvis praktik. Genom att vara ute på företag/myndighet/organisation får studenter i ett tidigt skede möjlighet att omsätta sina studier i praksis.

Nu till poängen. Malmö högskola har börjat förstå relevansen av arbetspraktik. Bland annat startar de en kurs i höst i kurs som de kallar "entreprenörskap och social förändring". Kursen syftar till att omsätta teoretisk kunskap till praktiska färdigheter. Se www.mah.se/imer/socialentreprenorskap. Detta är föredömligt!

Poängen? Nja, att studenter lär sig rätt saker men på fel sätt...
Sen är kursen jag länkat till av intresse för alla världsförbättrare. Det vill säga de som vågar möta verkligheten så som den är istället för att låsa sig i idealistiska övertygelser...

1 kommentar:

  1. Vilken kul nyhet. Den kursen blir säkert både praktisk och nyttig att ha med sig i bagaget =)

    SvaraRadera