lördag 20 december 2008

Ett par ord om SVT

Ja, det gäller Halal TV igen. Jag har själv inte sett alla program, men jag har följt debatten i dess kölvatten. Kort sagt verkar vad som sägs om programmet vara lika intressant som programmet i sig.

Jag läste i Sydsvenskan idag att manusförfattare till programmet ville porträttera moderna muslimska kvinnor. Hon menar att Halal TV ger svenska befolkningen chans att pröva sina fördomar. Syftet med programmet kan därför tyckas nödvändigt. I Halal TV får vi en bild av programledarna som vilka svenska tjejer som helst...Förutom en jävligt viktig detalj. Alla tre bär slöja. Hade det inte varit bättre om någon av de tre inte bar slöja? Fördomarna ute i stugorna skulle då få dig en extra törn. Eller? Nu känns det som att SVT bara kommer halvvägs. Okej, det ska väl sägas att halvvägs är bättre än att stå stilla.

En annan reflektion. SVT s satsning känns lite förlegad. Genom att sända ett "mångkulturellt" program med muslimska tjejer köper de sig fria. Det är ungefär så mångfaldsplaner fungerar. De finns för att de måste. På samma vis verkar Halal TV ha uppstått.


SVT borde istället/också se över den övriga personalstyrkan. Varför satsar de inte på att få en nyhetsuppläsare med slöja? Genom att få större mångfald bland programledare och övrig personal i den ordinarie verksamheten skulle SVT komma betydligt längre. De skulle ge större trovärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar