fredag 19 december 2008

Rosengård i media...

Det finns mycket att säga om rapporteringen från Rosengård under årens gång. Det är skrivit otaliga uppsatser, avhandlingar och tidningsartiklar om Malmös "farliga" förort. Framställningen i media är snuskigt ensidig. Den svenskglesa stadsdelen framställs alltid som ett problem. Nu händer det alltså igen; Rosengård brinner!
Bråket har sitt ursprung i en islamsk förening som blivit utkörd från sina lokaler i Rosengård. Värt att uppmärksamma är att föreningen företräder en, som Pernilla Ouis säger i en krönika i Sydsvenskan idag, hårdför, puritan och västfientlig tolkning av islam. Det paradoxala i situationen är att den islamska föreningen får stöd från antifascister utanför Rosengård, som egentligen inte har något att göra med varken källarlokalen eller föreningen. Kanske borde dessa "kämpar" tänka en gång till. Vad är det egentligen de stödjer?

Men. Rosengård brinner alltså. Det har vi sett på TV. Då är det naturligtvis sant (och det är sant tyvärr). Demonstrationerna, om man nu ska kalla dem det, bidrar till den negativa bild som redan finns av Rosengård. Tyvärr.

Bilden media reproducerar är dock inte hela sanningen. Det hoppas jag de flesta inser.
Två enkla tips till oss alla: 1)Åk ut till Rosengård. Se hur det ser ut. Få en känsla för stadsdelen.
2) Prata med människorna som bor där. Hör vad de tycker om att bo i området. Jag lovar, de flesta tycker att det är en underbar stadsdel. Många kan inte tänka sig att bo någon annanstans.

Kort sagt, få din egen blid av Rosengård. Och, snälla, köp inte medias bild med hull och hår. Den skapar ett ännu större avstånd mellan stadsdelarna och människorna som bor i Malmö än vad som redan finns.

Slutligen. Det är inte meningen att förringa de oroligheter som faktiskt har inträffat senaste dagarna. Att brandmän och poliser inte kan utföra sitt arbete är ett problem. Frågan är vart källan till problemet ligger? Jag låter den frågan hänga lös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar