Nedanstående är att svar till Heidi Avellans uppmaning om att tycka till. Hur ska Rosengård få ett gott 2009? Jag tror hela problematiken ligger i frågeställningen. Nämligen att isolera en stadsdel. Det är liksom något som ska fixas av "oss". Nej, jag tycker att oroligheterna på Rosengård är allas angelägenhet. Det är en konsekvens av allas vårat handlande varje dag. Alla vet om det, men vi är för fega att erkänna det...
Ett gott nytt år i hela Malmö, inte bara i Rosengård
Invandring och invandrare har under alltför lång tid betraktas som ett problem. Ett statligt åliggande som ska åtgärdas. ”Dom” som kommer till Sverige ska integreras. Det är hög tid att byta perspektiv. Det är inte bara Rosengård som har problem, det är hela Malmö. Låt oss tillsammans skapa en bättre framtid för alla i den här staden!
Låt mig återkoppla till händelserna i Rosengård innan jul. Bilderna av en brinnande stadsdel har förmedlats genom såväl TV, tidningar som radio. Oroligheterna isoleras till förorten. Det är sorgligt och enfaldigt eftersom Rosengård är en del av Malmö. Heidi Avellan skriver (081223) om utanförskap som roten till problemet. Enligt Avellan så har myndigheter och beslutsfattare huvudsakligt ansvar för att bryta segregationen i Malmö. Jag håller till viss del med henne. Däremot – och vad som ofta glöms bort – handlar inte utanförskapet endast om de människor som invandrat hit.
Det är vår gemensamma skyldighet att skapa ett mer inkluderande och tolerant samhälle.
Att ha samma möjligheter att lyckas i arbetslivet är en avgörande faktor för att bryta utanförskapet. Därför bör större uppmärksamhet riktas mot arbetsgivare. Varför har inte lika stor möda lagts på att få arbetsgivare att anställa invandrare som att få invandrare att bli ”anställningsbara”? Svaret är att integration under lång tid jämställts med assimilation. Det vill säga att ansvaret ligger hos de som invandrat. Det är de som ska anpassa sig. Arbetsgivares har således undgått sitt ansvar (eller rättare sagt gått miste om kompetens!).
Dagens integrationspolitik vilar fortfarande på tanken om omhändertagande. Invandrare har på så vis blivit en börda. Näringslivet har en nyckelroll att spela för att bryta denna negativa attityd. Uppmaningen till dem är därför: Tänk nytt, tänk annorlunda! Våga ta tillvara på den kompetens som finns bland de nya svenskarna! Se nyttan i en mångfaldig arbetsplats! Invandring till Sverige är inget problem, det är en möjlighet! Således har region Skåne haft tur. Inte minst Malmö. Nu är det upp till arbetsgivare om de vill ta chansen som de erbjuds.
Allas vår attityd är avgörande för om Malmö får ett gott nytt 2009. Genom att bortgå från den tidigare protektionistiska integrationspolitiken och istället se möjligheterna i invandring kan vi komma en bit på vägen. Om stadens medborgare dessutom inser att invandrare är precis som ”oss” själva kommer vi ännu längre. Vi har kommit ända fram när vi slutar prata om invandrare som ”dom” och istället pratar om hur vi tillsammans ska utveckla Malmö och Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar