tisdag 31 mars 2009

dansk främlingsfientlighet och svensk dubbelmoral

Jag har vid tidigare inlägg bloggat en del om Danmark. Bloggandet har inte enbart varit för syns skull. Det resulterade i ett seminarium med temat "dansk främlingsfientlighet och svensk dubbelmoral". Seminariet går av stapeln imorgon förmiddag och jag är naturligtvis mycket spänd inför hur det kommer att gå. Det är ett gediget program och en kunnig panel, vilket borde innebära succé.

Hursomhelst har jag fått många kommentarer på att det är ett mycket intressant tema. Såväl Danmark som Sverige möter samma utmaningar och har samma möjligheter. Trots detta verkar det existera fundamentala skillnader i hur vi förhåller oss till den demografiska förändringen i regionen. Eller, kan det vara så att vi skapat (svenskar och danskar) stereotyper av varandra som inte har 100% förankring i verkligheten?

Med tanke på att samarbete mellan länderna ökar alltmer är det konstigt att inte detta tema kommit på dagordningen förrän nu. Annars har det mest varit fokus på tågtrafik och lagstiftningar som gör det svårt att arbetspendla. När det kommer till frågor om integration har det mest figurerat fördomar gentemot danskar, i alla fall i svensk media. Jag ställer frågan som få än så länge ställt; vad kan vi lära oss av varandra?? För är det inte bättre att dra lärdom av varandras erfarenhet istället för att sticka huvudet i sanden och hävda vår egen överlägsenhet?

Vi får se vad vi kommer fram till imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar