torsdag 12 mars 2009

Möten med människor..

Gårdagen var en av de bästa dagarna på väldigt, väldigt länge. Igår träffades nämligen de mentorer som MINE utbildat sedan december 2008 med ett gäng förväntansfulla adepter från SFI och högskolan.

Det är ingen hemlighet att en stor del av alla jobb förmedlas genom kontakter? Adepterna i vårt mentorprogram har, av förklarliga skäl, inte ännu de "rätta" kontakterna. Ja, det vill säga kontakter i arbetslivet. Många av dem har varit i Sverige kortare än ett år. Då säger det sig själv att de ställer sämre än vad en infödd svensk gör som har de så kallade "rätta" kontakterna. Måhända finns det andra hinder som gör det svårt för invandrade att ta sig in på arbetsmarknaden, men genom mentorskapet är vi övertygade att de får en kickstart på sitt jobbsökande här i Sverige. Att arbeta, göra något meningsfullt, att känna sig behövd och få bekräftelse är otroligt viktigt för alla människor.
Genom arbete skapar vi sociala nätverk. Därmed menar vi att arbete är en oerhört viktig nyckel för integrationen.

Jag måste bara få tacka och bocka för all den medmänsklig värme jag fick uppleva igår. Jag har fått den stora äran att få möta ett gäng människor, 18 mentorer och 18 adepter, som alla vill verka för ett samhälle där vi talar med varandra istället för om varandra. Återigen; stort tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar