torsdag 17 september 2009

Metropolis - om migration och integration

Igår deltog jag på den internationella konferenser om migration, Metropolis. Intressant att få vara med och snacka med de "stora gubbarna och gummorna". Merparten av deltagarna var forskare och myndighetsutövare. Några få representanter från föreningar som MINE.
Jag deltog i en workshop där syftet var att diskutera och jämföra hur olika europeiska länder hanterar integrationsfrågor. Därefter fick representanter från olika föreningar och motsvarande, vilka är ute på "fältet", möjlighet att presentera förslag till hur man på bästa sätt kan skapa ett integrerat samhälle.

Bla, bla, bla. Visst, det är intressant, men vart leder det? Vad är det som faktiskt görs? Ibland känns det som att vi lägger ned all vår energi på att prata om hur vi skulle kunna göra istället för att komma till faktisk handling. Som en av deltagarna också anmärkte så "har vi i Sverige pratat om integration väääldigt mycket och länge". En annan kommentar från en av de svenska representanterna i workshopen var att den metod som MINE använder faktiskt diskuterats under många år....Det vill säga, MINE och hur vi jobbar är ingen nyhet, vad som är nytt är arbetetet nu faktiskt kommit igång.

Vill passa på att göra lite reklam för vårt nästa seminarium där vi riktar sökljuset mot arbetsgivares behov av att ha rätt nätverk bland arbetssökande. Ofta pratas det om att arbetstagare ska göra sig själva attraktiva på arbetsmarknaden, sällan talar vi om hur arbetsgivare bör tänka likadant. Om inte alltför länge kommer arbetsgivare att konkurrera om den bästa personalen. Den stora frågan är om arbetsgivare har råd att bortse från, i vissa städer, upp mot en tredjedel av de potentiella arbetstagarna. Det vill säga de utlandsfödda.
Under seminariet kommer vi även att se hur jante motverkar mångfald. Se http://mine.se/foer-arbetsgivare/seminarier-och-workshops/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar