onsdag 2 september 2009

Skåne - Ett lapptäcke av möjligheter

Så lyder rubriken för 2009 års gulddag och guldnatt i Malmö.
Det är glädjande att årets gulddag i Malmö blickar framåt och siar om framtiden. Ambitionen är att ca 900 personer ska besöka evenemanget som äger rum den 5 november. Att en dag som denna anordnas med syfte att återigen lyfta frågan om mångfaldens betydelse för utvecklingen av arbetsmarknaden är av stor betydelse. Vi behöver påminnas om att den demografiska sammansättningen i Sverige förändras i rasande takt. I Malmö är nästan en tredjedel av stadens invånare utlandsfödda. Det säger sig självt att regionens framgång vilar på förmågan att göra dessa personer delaktiga i samhället och inte minst i arbetslivet.

Det kan tyckas att ämnet mångfald är uttjatat. Det har ju trots allt varit på tapeten ett par år. En hel del utbildningar, seminarier, workshops och annat har arrangerats i ämnet. Vad ska då ytterligare ett event tjäna till, kan man fråga sig. Som jag ser det så har vi kommit förbi stadiet då vi endast pratar om förtjänsterna med mångfald. Nu är människor ivriga efter att få konkreta handlingsalternativ för att komma vidare. De flesta vill nu se action.

Deltagarna på gulddagen kommer att ges alternativ till att engagera sig och sitt företag. Dels från MINE, men även från andra aktörer så som Herbert Felix institutet, Oyra och nätverket det mångkulturella Sverige. Jag ser mycket fram emot att möta regionens företag och inspireras av hur vi tillsammans kan utveckla Skåne till ett möjligheternas landskap.

Och tillsammans innebär inte endast företag emellan. Nej, det innebär även att människor som invandrat till Sverige inkluderas. Risken är annars att detta blir en av alla de konferenser där "typiska svenskar" pratar med varandra om hur "de där invandrarna" ska integreras i Sverige. Låt mig vara tydlig; det handlar inte om att "de" ska integreras. Målet bör hellre vara att alla vi som bor i den här regionen, och för den delen i det här landet, ska verka tillsammans för ett samhälle där alla får samma möjligheter att lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar