tisdag 10 februari 2009

Fördomar, rasism och myter

Idag vill jag flagga för en liten handbok som organisationen "ungdom mot rasism" tagit fram. Denna lilla bok finns att beställa på http://www.umr.nu/Bocker.aspx.



Den heter "svar på tal". Och ge svar på tal är just vad den gör. I den inledande delen av boken finns en rad påståenden som handlar om invandring och invandrare. Nedan följer ett exempel på påstående och svar.

Påstående: "Sverige har inte råd att ta emot alla invandrare"


Svar: "Att invandring betyder en ofattlig belastning på den svenska ekonomin är en vanlig fördom som många rasistiska och högerextrema organisationer använder sig utav. Påståendet är dock bara en fördom som inte på något sätt är förankrat i verkligheten. Ett antal avhandlingar i nationalekonomi har visat på motsatsen. Det absolut dyraste som finns i det svenska välfärdssamhället är förskola och grundskola.

De flesta flyktingar kommer hit i en ålder å de inte kostar lika mycket som man gör i förskola och grundskola. Det är billigare för Sverige att ta emot en flykting än att ett barn föds i landet. Även om det tar ett par år för en invandrare att lära sig språket, fortbilda sig och skaffa sig ett jobb så är de i jämförelse med någon född i landet, tidigare en nationalekonomisk vinst."



Point taken? Fördomar bryts ned genom svar på tal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar