torsdag 26 februari 2009

Tjejcyklar och killcyklar

Har ni någon gång reflekterat över varför det ofta är korg på tjejcyklar men inte på herrcyklar? Lite off the topic kanske...men, men.
Är det något med konstruktionen på herrcyklar som gör det omöjligt att fästa en korg? Skulle inte tro det va?!

Jag tror istället att det beror på att tjejer/damer traditionellt sett förväntats att sköta det husliga. Däribland inhandlande av matvaror. Numera har fördelningen över hushållssysslor förändrats något. Samtidigt - och det ska vi vara väldigt klara över - så finns det vissa förväntningar på oss beroende på vilket kön vi tillhör. Cykelkorgen, som de flesta kanske aldrig tänker på, är en bidragande del till att upprätthålla könsroller.

Konspiratoriskt kanske ni tänker. Eller, vad skulle en cykelkorg ha för betydelse i det stora hela. Nej det kanske inte betyder så mycket i sig. Men tillsammans med alla andra företeelser i vårt samhälle så spelar det roll.
Ett konkret exempel är leksaker till barn. Här är det väldigt tydligt vem som skall ha vad. En kille ska bilar och byggsatser medans en tjej bör ha rosa slott och leksaksspis. Vilka vi är och förväntas vara konstrueras redan från allra första stund.
Kort sagt; de små delarna vi aldrig tänker på är del av en struktur. I det här fallet en struktur som gör män till starka ledare och kvinnor till ömma mödrar. Ja, ja, jag vet att det finns undantag. Och tiderna förändras, men vi sticker huvudet i sanden om vi anser att det råder total jämställdhet mellan kvinnor och män

Ett boktips i förhållande till konstruerade könsroller är Nina Björks "Under det rosa täcket".

1 kommentar:

  1. Har tänkt på precis samma sak som du skriver här rörande cykelkorg och instämmer med din teori om att kvinnor traditionellt sett förväntas att sköta det husliga...hoppas vi snart ser en cykeltillvärkare tänka nytt!

    SvaraRadera