måndag 13 december 2010

Vill du bli MINE-mentor?

Vill du hjälpa en nyligen invandrad person med sina karriärsmål? Har du anställda som du vill ska bli mentorer och därmed stärka mångfalden på din arbetsplats? I Januari 2011 startar MINE ett mentorprogram och söker därför personer som vill bli mentorer! Ett stort steg för den den nyanlände och ännu större för samhället. Läs mer på http://mine.se/senaste-nytt/nyhetsarkiv/vill-du-bli-mine-mentor/



Mångfaldsrekryteringsguiden

Äntligen lanserar MINE mångfaldsrekryteringsguiden! Guiden syftar till att vara ett hjälpmedel för företag och andra aktörer som vill anställa nya medarbetare och samtidigt öka mångfalden på arbetsplatsen. Läs mer på http://mangfaldsrekrytering.com/






onsdag 8 december 2010

Glöggmingel med inslag av orientaliska kakor

Igår, den 7 december 2010, hade föreningen MINE syrelsemöte ute på Yalla trappan i Rosengård. Efter styrelsemötet samlades nya medlemmar och tog del av svensk glögg och orientaliska kakor. Representanter från SVT och Malmö högskola var närvarande.

fredag 26 november 2010

IKEA på Malva språkcafé


I dag besökte Marie-Louise Nicklasson från IKEA Malva språkcaféet för att berätta om IKEA, deras grundvärderingar, vad man kan jobba med på IKEA och framförallt hur man kan söka jobb eller pratik på IKEA.


IKEAs besök hade väckt stort intresse redan tidigt och lyssnarna var med andra ord många.


Marie-Louise berättade även andra intressanta saker som att Sveriges största exportvara är just IKEAs mat, som kan köpas världen över. Det som säljer är den mat som man förknippar med Sverige, såsom sill, kanelbullar, knäckebröd, kaviar, köttbullar m.m.


Mine tackar för gott samarbete med Venera (till vänster på bilden) från Malva språkcafé samt Marie-Louise från IKEA. Vi hoppas på fler lyckade besök i framtiden!

torsdag 25 november 2010

CSR-seminarium







CSR-seminarium








Vilket socialt ansvar har företagen? Enligt flera undersökningar förväntar sig allt fler kunder och anställda att företag ska ta ett större ansvar i samhället. Igår, den 24 november, kom 70 personer till PWC för att få svar på frågan. Föreläsare var Birgitta Hultfeldt från Skandia och Jessica Nyman från PWC.



Birgitta Hultfeldt berättade att man på Skandia erbjuder sina ca. 2000 anställda att fördela 2 tim i månaden åt socialtarbete; man kan som anställd på Skandia stötta BRIS, hjälpa till med läxor etc.





Jessica Nyman, som är CSR-specialist, poängterade att företagen inte bör driva välgörenhet utan CSR-arbetet bör vara kopplat till ekonomi.













onsdag 17 november 2010

Vägar till framgångar

När jag läser om Karim Akca kan jag inte bli annat än imponerad, vilken kreativ och målmedveten människa! Karim gör precis det andra pratar och drömmer om, men i stället för att vänta på den rätta tiden eller det rätta tillfället, tar han ett steg framåt. Så länge vi lever, finns det människor som vill bromsa oss, många gånger av välvilja eller egen rädsla. Men just dessa bromsare kan stå i vägen för vår egen lycka och vår egen framgång. Därför uppmanar jag dig att läsa om Karim och bli inspirerad. Kanske hittar du din inre motivation?


fredag 5 november 2010

Reflektioner från mångfaldskonferens














MINE var en av medarrangörerna till konferensen "vaerdiful mangfoldighed", som gick av stapeln den 2 november. Tillsammans med Foreningen Nydansker och MIA, hade MINE lyckats samla några av de mest framstående projekt/initiativ inom området mångfald, som finns i norden.

Bland annat presenterade ISS i Danmark hur de arbetat med att öka antalet utrikesfödda chefer i organisationen. Vad som var speciellt intressant vid ISS presentation var deras reflektioner kring mervärdet av mångfald hos dem. Deras motivation är strategisk. Det vill säga att de vill vara en arbetsgivare som kan attrahera utrikesfödda arbetstagare. I detta pratar man (som vanligt) om vinster med mångfald. Skillnaden mellan ISS och många andra är dock att de verkar ha tänkt ett steg vidare. De har nämligen ställt frågan hur och när mångfalden kan ha betydelse.

Dessutom, och som är otroligt intressant, har de börjat göra undersökningar på huruvida mångfald kan ha inverkan på sådant som sjukfrånvaro och trivsel. Det är så kallade "mjuka" värden, vilka vanligtvis inte nämns i diskussioner om mångfald.

Jag kan se att det finns ett stort behov i att undersöka faktorer som hälsa och trivsel, och om det kan påverkas av att man har en mångfald bland personalen. Bra initiativ ISS!

Under dagen fick vi också höra på Petter Hojem från tankesmedjan Fores berätta om deras bok "Lyckad invandring". I boken presenteras forskning som visar hur man kan lyckas med invandring, bland annat med exempel från Gnosjö. Fores initiativ fyller ett behov. Det finns nämligen ganska mycket forskning som visar på de positiva effekter invandring kan ha. Forskningen blir i många fall enbart tillgänglig för den akademiska världen, och resten blir kvar med bilderna från media (som oftast är ganska negativ). I boken Lyckad invandring har forskning populariserats och därmed gjorts tillgänglig för gemene man. Bra jobbat Fores!

Ta gärna en titt på konferensen här! http://bethereglobal.com/content/471_nydansker/live_webcast.htm.



fredag 29 oktober 2010

ISS på Yallatrappan

I dag ordnade Mine ett möte mellan ISS och Yallatrappan. På bilden välkomnar Yallatrappans platsansvarig Dorotha Trusz Tom Magnusson från Mine.

Yallatrappans kvinnor hade som vanligt fullt upp i köket innan mötet skulle börja. Här nedan syns ett av de många söta bakverken som vi blev bjudna till.

Yallatrappan informerades om ISS, men den mest intressanta fråga var hur man kan söka jobb och praktik på ISS.

HR chefen Isabel Ballin berättade om de olika verksamhetsområden på ISS.

Driftscheferna Marina Crolander (till vänster) och Enesa Muhic exemplifierade hur en vardag på ISS kan se ut.

torsdag 21 oktober 2010

Mentor- och adeptdagen på Mine

I går ordnade Mine mentor- och adeptdagen här på Mines lokaler. Under förmiddagen informerades adepter av Tom (på bilden), Maher och Kati.
Adepterna Dheya och Nelson förberedde sina presentationer.
Adepterna Mihaela, Leigh och Mohamed skrev ner sina förväntningar på mentorer och den spännande "resan" de har framför sig.
Efter en god libanesisk lunch gick Nathalie genom samarbetsavtalet med mentorer och adepter.
Mentorn Richard och adepten Nelson diskuterade samarbetsavtalet.
Adepten Swati och mentorn Rose-Marie planerade framtida träffar.

fredag 15 oktober 2010

Workshop i diskrimineringslagen

MINE anordnade tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån i Helsinborg en workshop i diskrimineringslagen. Föreläsaren Åsa Holmqvist berättade bl.a. att år 2009 inkom totalt 287 ärenden som gällde könsdiskriminering och av dem var 177 arbetslivsorienterade. 80% av anmälningarna handlar om etnicitet.

Åsa berättade vidare om ett fall där en arbetstagare blev ombedd att ta av sig sin Iron Maiden keps på arbetstid. Arbetstagaren vägrade med motiveringen att Iron Maiden var hans religion. Ärendet gick vidare till domstol där arbetsgivaren vann; domstolen ansåg inte att Iron Maiden var en religion.

tisdag 12 oktober 2010

Höstens mentorsprogram


Maher hälsade alla välkomna

Den 29 september 2010 fortsatte Mines mentorsprogram, den här gången på Sydsvenskan. Atmosfären var ledig och avslappnad, precis vad vi hade hoppats på!

Adepterna lyssnade noggrant

Under förmiddagen utbildades adepter genom föreläsningar och övningar. Sedan fick adepterna träffa sin mentorn över en trevlig lunch på Sydsvenskans egen restaurang.

Några av våra adepter och mentorer

Efter lunchen fortsatte dagen med lära känna -övningar och diskussioner. Mötet med mentorn beskrevs som fantastiskt.

Patricia Félix och Anna Wiking

På eftermiddagen fanns även mer formella uppgifter på schemat, såsom avtalsskrivandet, som på ett mer konkret sätt beskriver relationen mellan adept och mentor. Vi önskar adepter och mentorer all lycka med er spännande resa!

fredag 8 oktober 2010

Ikeas besök på Yallatrappan

Den 30 september besökte Ikeas Anna Wodlin och Marie-Louise Nicklasson Yallatrappan. Kvinnorna på Yallatrappan hade ordnat en stor orientalisk frukostbuffé med många nya och spännande smaker.
Yallatrappans verksamhetsledare Dorotha Trusz och Marie-Louise knöt kontakter.
Anna och Marie-Louise berättade om hur det är att arbeta på Ikea, hur en vanlig arbetsdag ser ut och hur man söker jobb på Ikea.
Yallatrappans kvinnor var mycket nyfikna och lyssnade noggrannt på informationen.
Det blev ett lyckat möte mellan Ikea och Yallatrappan. Vi på Mine tackar för gott samarbete!
Om du blev nyfiken på vad mer Yallatrappan kan erbjuda, ta en tur till von Rosens väg 1, Malmö.

torsdag 7 oktober 2010

Vinsterna med mångfald på arbetsplatser

I studien "The costs and Benefits of Diversity", av EU-kommisionen (2003:3) visar man hur viktigt det är med mångfald på arbetsplatser. Enligt denna studie är de fem främsta vinsterna med en aktiv mångfaldspolicy:
  1. Kulturella värden stärks inom organisationen
  2. Företagets rykte förbättras
  3. Hjälper till att locka till sig och behålla högt kompetent personal
  4. Motivationen och effektiviteten förbättras hos personalen
  5. Innovationen och kreativiteten förbättras hos de anställda.

Det är också intressant att ändra på frågeställningen: I studien "The Costs and Benefits of Diversity", av EU-kommisionen (2003:3) visar man hur viktigt det är med mångfald i ett samhälle:

  1. Kulturella värden stärks i samhället
  2. Samhällets rykte förbättras
  3. Hjälper till att locka till sig och behålla invandrare
  4. Motivationen och effektiviteten förbättras i samhället
  5. Innovationen och kreativiteten förbättras i samhället.

onsdag 6 oktober 2010

Notan för invandringen

I en krönika i Dagens Industri (2010-09-17) skriver Gunnar Örn att det är mer befogat att prata om misslyckad arbetsmarknadspolitik än om misslyckad invandrarpolitik. Vad menar han?
Hade det varit lika lätt för invandrare att få jobb i det avlånga Sverige som i det småländska småföretagsbältet, skulle invandringen inte kosta ett dugg! Alltså: invandring är en ren vinsaffär för folkhushållet om man lyckas att öka sysselsättningen bland invandrade personer.

torsdag 9 september 2010

Nyanserad bild och riktig fakta, tack.

I en debattartikel i dagens Sydsvenskan slår Clara Sandelind, statsvetare och ansvarig för migrationsinfo.se, och Martin Ådahl, VD för tankesmedjan Fores, ett slag för en mer nyanserad bild av invandringen och dess effekter. Personligen känner jag inte att jag behöver övertygas av invandringens postitiva verkan. Jag stöter ju dagligen på de goda exempel som är tagna direkt ur verkligheten. Däremot känner jag mig svältfödd på forskning som tydligt kan påvisa vad invandringen faktiskt kan bidra med. I kronor och ören. Enligt Martin Åhdal finns den här typen av forskning, men den får sällan någon plats i den problemfokuserade debatten.

Enligt en studie som nationalekonomen Andreas Hatzigeorgiou har genomfört,
innebär en ökning av antalet utlandsfödda i Sverige med 12.000 personer till att exporten ökar med sammanlagt 7 miljarder kronor. I procent räknat: En ökad invandring på 10 procent från ett särskilt land bidrar per automatik med en ökad export på 6 procent till samma land. Importen, å sin sida, ökar med 10 miljarder kronor.


Med anledning av lanseringen av Lyckad invandring ska jag i kväll lyssna till ett seminarium på Malmö Högskola. Två av skribenterna, Benny Carlson och Pieter Bevelander deltar, för att tillsammans med Martin Åhström presentera boken.


Vill du också lyssna till seminariet och samtidigt få med dig ett gratis ex av Lyckad invandring? Anmäl dig här.

fredag 27 augusti 2010

SD bekänner färg...

Niklas Orrenius argumenterar i sin bok "Jag är inte rabiat, jag äter pizza, vilken handlar om Sverigedemokraterna, att vi bör låta SD s åsikter få komma fram. På så vis menar han att allmänheten kommer att inse hur radikala de egentligen är. När jag ser SD s valfilm blir jag förskräckt, förbannat, uppgiven och ledsen. Samtidigt förstår jag nu vad Orrenius menade. I filmen bekänner SD färg, vilket förhoppningsvis kan få folk att inse vilket typ av samhälle det är SD vill skapa.

måndag 9 augusti 2010

Internationella dagen för ursprungsbefolkningar

Antalet länder i världen är knappt 200. De etniska grupperna, däremot, är så många som mellan 2500 och 3000. Enligt FN är ursprungsfolk de som härstammar från folkgrupper som bodde i landet då nuvarande statsgränser fastställdes.

Idag firas ursprungsbefolkningarnas dag. Årets tema är filmskapare. Läs mer på FN:s webbplats.

onsdag 26 maj 2010

Om diskriminering




















MINE arrangerade idag en workshop tillsammans med Malmö Högskola, där diskrimineringskagstiftningen var under lupp. Vi genomgick dels vad lagstiftningen består av, och dels hur det kan se ut i praktiken.

I ett av casen som vi jobbade med (något som jag tyckte var ganska skrattretande förövrigt) hade en kvinna anmält en arbetsgivare inom bilindustrin för indirekt diskriminering på grund av kön. D v s att hon upplevde sig ha blivit diskriminerad på grund av att hon är kvinna. Kärnan i hela cirkusen var att bilfabrikanten hade en policy om att medarbetare var tvungna att vara minst 163cm lång och max 195cm lång. Detta menades vara diskriminerande mot kvinnor eftersom att det är betydligt fler kvinnor som är kortare än 163 cm i jämförelse med vad det är män som är lika korta. Således var detta ett fall för indirekt diskriminering.

Att indirekt diskriminera innebär alltså att en arbetsgivare diskriminerar "genom tillämpning av bestämmelser/kriterier/förfaringssätt som framstår som neutrala men som i praktiken särskilt missgynnar personer från en viss grupp".

Arbetsgivaren menade i just detta fallet att de hade dessa kriterier på grundlag av ergonomiska skäl. Man hänvisade till viss forskning, men i slutändan så kom domstolen fram till att detta faktiskt var ett fall av indirekt diskriminering.

Jag slogs av fallets komplexitet, och hur viktigt det är som arbetsgivare att verkligen, verkligen tänka till när man ställer upp kravspecifikationer för en tjänst. Slutsatsen jag personligen drog av förmiddagens diskussioner är att alltid se till så att kraven stämmer överens med vad medarbetaren ska utföra för arbetsuppgifter. Allt annat är egentligen irrelevant.

fredag 14 maj 2010

Mångfald är inte framtiden...


Förra veckan satt jag tillsammans med personer som arbetar med ungdomar på ett seminarium som berörde ämnet sociala medier och hur man måste förstå att det är något alla bör använda sig av. Sociala medier är nytt och häftigt som kommer underlätta kommunikationer i allmänhet. Jag var troligen den yngsta på det seminariet och för en sekund slog det mig att användandet av facebook, twitter och andra sociala medier är en självklarhet för målgruppen som kommunikationen riktar sig till- ungdomar.

Efter seminariet hann jag reflektera och frustrationen avtog och jag började reflektera över att jag ungefär brukar känna samma sak när det kommer till mångfaldsdiskussionen. Jag arbetar med projektet Jobbnätverket inom föreningen MINE. Projektets syfte är att bryta barriär mellan invandrare och arbetsmarknaden genom en förmedling av bl.a. jobbannonser. Jobbnätverket är i startfasen så jag har inga direkta resultat att visa men något som jag har sett i mitt arbete hittills är att många företag har kommit en bra bit på vägen i mångfaldsarbetet men fortfarande så finns en hel del kvar att göra.

Att eftersträva en mångfald på arbetsplatsen är snart inget alternativ då samhället är en mix av människor. Mångfald är snarare ett faktum som arbetsgivare måste ta till sig och vilja lära sig mer om och inte enbart använda sig av frasen ” vi ser gärna sökande med en annan etnisk bakgrund” när man skriver sina jobbannonser.

Unga människor jag träffar är frustrerade att "vuxna" alltid säger " ungdomarna är vår framtid" och första gången någon sa att dem störde sig på
det uttryckte förstod jag inte riktigt vad de menade. Andra gången någon vädrade sin frustration över det frågade jag varför och svaret jag fick var slående.
"Vi är inte framtiden vi är nuet". Detta är ju glasklart tycker jag nu.

Nu är arbetet att försöka få arbetsgivare att förstå att det är exakt samma sak med mångfaldsarbetet.

Mångfald är inte framtiden, mångfald är det som genomsyrar samhället NU! Dags att göra konkreta insatser, men främst att förstå att alla strategidokument,
mångfaldsplaner osv. är en bra start men det är när orden i dessa dokument förvandlas från att bara vara ord på ett papper till konkreta handlingar som skillnaden görs.

Mångfald är nu!


Av Hala Mohammed

tisdag 27 april 2010

Krisiga tider? Satsa på mångfald!

Finanskris = förlorade intäkter, dystra siffror och hårt pressad personal och ledningsgrupp.
Lösning? Satsa på mervärde för både ledning och personal genom utbildning i mångfald och kommunikation.
Resultat? Man undkommer krisens värsta smällar tack vare en personalstyrka som trivs och jobbar effektivt mot gemensamt uppsatta mål.

För ganska exakt ett år sedan ställde man sig på Radisson Blu Hotell följande fråga: "Hur kan vi jobba med mångfald i svåra tider och samtidigt jobba med klar, tydlig och effektiv kommunikation, både internt och externt? Samtidigt såg man en oerhörd resurs i medarbetarnas mångkulturella kompetens: hälften av de anställda har utländsk bakgrund, och totalt talas det 24 språk i organisationen. Nu var det bara frågan om hur man skulle förvalta dessa tillgångar på bästa sätt.

Tillsammans med Helena Sund, som driver och äger det egna företaget Sund Resurs, startade man ett ettårigt mångfaldsprojekt som skulle syfta till att stärka personalens kommunikation. Ulrika Andersson, som är vice direktör och ansvarar för personalen på hotellet, sticker inte under stol med att det inledningsvis var kämpigt.

- Det var många i personalen som undrade varför vi gjorde det här egentligen. Samarbetsviljan var nog inte på topp från alla håll. Men genom att se problemen har vi även kunnat jobba på dem, säger hon.

Nicolas Suito har bott i Sverige sedan 2008 och började jobba som frukostvärd på Radisson i januari 2009. Jobbet fick han genom Arbetsförmedlingens satsning på instegsjobb. Nu är han fast anställd som servicepersonal.

- Först är det såklart jätteviktigt att ha någon som öppnar upp dörren för dig och släpper in dig. Men sen är det minst lika viktigt att både du och de som jobbar tillsammans med dig gör sitt bästa för att kommunikationen fungerar. Jag tror att många av de problem som man kan se på vissa arbetsplatser uppkommer enbart på grund av brister i kommunikationen, säger han.






MINEs frukostseminarium den 26/4: Helena Sund (vänster) har hjälpt Radisson Blu med att stärka sin personal genom att styra upp och effektivisera kommunikationen. Nicolas Suito, servicemedarbetare på Radisson Blu, berättade om sina erfarenheter av att jobba i en mångkulturell miljö. Ulrika Andersson, vice direktör, vänster.

fredag 16 april 2010

Osmart att anställa kopior av oss själva

Med goodwill följer lönsamhet. När det kommer till min kännedom att ett företag agerar schysst får jag som konsument positiva associationer till företagets varumärke, vilket leder till att jag förmodligen hellre väljer dess tjänster och produkter framför andras.

Det är elementär psykologi och något som de allra flesta företagare och marknadsförare är väl medvetna om. Men utöver att jobba för att skapa ett gott anseende kring sitt varumärke är det än viktigare att företag inser och drar nytta av andra och faktiska drivkrafter med mångfald. Ett exempel är den innovation som heterogena arbetsgrupper kan bidra med.

I Sverige har vi en omåttlig strävan efter konsensus. Det gäller i såväl personalsammansättningar som vid andra mänskliga konstellationer. Vi stöter oss ogärna med personer som ger uttryck för andra åsikter än våra egna, och ett diplomatiskt förhållningssätt är kutym. Att vara diplomatisk borde väl knappast ses som en missklädsam egenskap. Men när vår diplomati övergår i feghet – vilket är en av förklaringarna till att vi anställer kopior av oss själva – blir det problem.

Att försöka skapa samförstånd har givetvis sin poäng. Genom att hålla med varandra slipper vi de obehagliga friktioner som konflikter ofta medför.
Det är en av förklaringarna till varför vi rekryterar kopior av oss själva. Det uppstår ju sällan konflikter när man arbetar tillsammans med en person som tycker och tänker precis som en själv.

Men om vi ska se till företagets intressen så bör dessa lämpligen ledas av ett lönsamhets- och innovationstänk. Innovation förutsätter kreativitet.
Och det är precis här som det stöter sig med vår oupphörliga strävan efter trygghet. Kreativitet är sällan rationellt. Konsensus föder inte kreativitet. Det är i själva verket när olikheter samarbetar som de bästa idéerna föds.

Gemensamt för flera av de framgångsrika företag som jobbar målorienterat med mångfald, såsom Ikea och Folksam, är att man inte enbart jobbar med mångfald ur ett rättvisepatos. Man satsar med andra ord inte på mångfalden för mångfaldens skull. Det primära syftet är lönsamhet. Att näringslivets goda förmåga att tillvarata de styrkor som finns i olikheter sedan per automatik leder till ett rättvisare samhälle – det är givetvis en oerhörd bonus.

På MINE vill vi skapa ett näringsliv där mångfald förknippas med idérikedom och innovation. Men det blir bara möjligt om företagen själva inser nyttorna med mångfald.

tisdag 13 april 2010

Gott Nytt År - igen!

I dag firas Songkran, det Thailändska nyåret. Nyåret inleder regnperioden och traditionen säger att man genom att kasta stora mängder vatten på varandra inviger det nya året med renhet och lycka.

I Sverige bor det 28 739 personer som har Thailand som födelseland. 11 544 människor i Sverige har antingen en eller två föräldrar från Thailand.

Bemanningsföretagen öppnar upp för möjligheter

För personer som normalt har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel unga utan erfarenhet och personer från utomeuropeiska länder, kan bemanningsföretagen fungera som en språngbräda in på arbetsmarknaden. Det menar Pernilla Andersson Joona, forskare i nationalekonomi på Stockholms universitet, i en artikel om bemanningsbranschen på dn.se. Just unga och personer med utomeuropeiska hemländer är överrepresenterade bland de anställda i bemanningsbranschen, berättar Andersson Joona.

Det verkar med andra ord som att den vanligt förekommande devisen "vi anställer enbart med kompetens som underlag" faktiskt efterlevs bland bemanningsföretagen. Den typen av sentens har annars en olycklig förmåga att enbart agera fint formulerad floskel.

Bland MINEs medlemsföretag finns flera bemanningsföretag. Adecco, Academic Search, Hudson och Proffice är några av dem.

Läs hela artikeln om bemanningsföretag och deras flexibilitet vid rekryteringar.

torsdag 8 april 2010

Internationella romadagen

I dag, den 8 april, är det Internationella romadagen. I dag hålls också det andra EU-toppmötet om romer i Cordoba, Spanien. I samband med detta uppmanar Amnesty EU att ta konkreta steg för att bryta den exkludering, diskriminering och fattigdom som romer i Europa uttsätts för.

På sin hemsida listar Amnesty verkliga exempel på hur romer dagligen missgynnas och kränks. Hämtat från Amnesty.se:

- I Bulgarien lämnades minst 200 romer hemlösa då deras hus demolerades och de tvångsvräktes av lokala myndigheter i september 2009.
- Sedan juli 2006 har mer än 100 romska familjer i centrala Aten, Grekland, tvångsvräkts vid fyra tillfällen utan tidigare varningar, konsultationer eller erbjudanden om alternativa bostäder.
I Italien förväntas över 100 romska bosättningar bli demolerade i huvudstaden som en konsekvens av den så kallade "Nomadplanen". Cirka 6 000 romer kommer förflyttas till 13 andra läger i utkanten av staden och sannolikt kommer mer än 1 000 romer bli hemlösa. Under de senaste månaderna har redan hundratals romska familjer blivit vräkta från minst fem olika läger i staden.


Läs rapporten här.

onsdag 7 april 2010

Kulturlänk är Månadens goda exempel

Här kan du läsa om enmansföretaget Kulturlänk som är Månadens goda exempel hos MINE.

fredag 12 mars 2010

En servicefråga?

I CSR i praktien, ett nyhetsmagasin om hållbarhet och lönsamhet, läser jag att SEB lyckats att göra mångfaldsfrågan till en servicefråga istället. De har nämligen insett att de har behov av en språklig kompetens i sin organisation.

Detta gör de nu en grej av i deras kampanj "enkla vardagen", där de lyfter fram fördelen med att ha en mångspråkig kundservice. Artikelförfattaren i CSR i praktiken frågar sig om det är det som måste till; d v s att koppla mångfald till språk, för att få arbetsgivare att inse vad de kan tjäna på mångfalden.

Egentligen borde väl ovanstående vid det här laget vara en självklarhet för alla företag som har ambitioner om att behålla och attrahera nya kunder. Samtidigt får inte mångfaldsfrågan stanna vid språket. Vi kan inte endast anställa invandrade till våra organisationer för att de kan ett annat språk. Människor som invandrar till Sverige har, på samma vis som svenskar, en mångfald av kompetenser med sig som arbetsgivare kan dra nytta av.

Men, självklart, språket är en del av den kompetensen. SEB är inte de enda som har insett språkets värde i förhållande till deras kunder. Folksam har på liknande sätt i Malmö under flera års tid drivit en kundtjänst där de kan betjäna kunder på de största språken i Sverige. När vi frågar dem om vad nyckeln till framgång är svarar de nästan alltid att det gäller att ha tålamod, och att tro på styrkan i att faktiskt genomföra en förändring för sina kunders skull.

Det ska också tilläggas att organisationer som satsar på språklig kompetens, antagligen lär upptäcka vilka mer fördelar som kommer med en mångfaldig personalstyrka.

Så, SEB, det är helt klart ett steg i rätt riktning!

tisdag 23 februari 2010

Veckans Affärer + MINE = Sant

Den 10 mars bjuder Veckans Affärer in till mångfaldsseminarium med frukost i Rosengård.

Talare: Tom från MINE och Ljubo från Rosengård invest.

Seminariet är kostnadsfritt, men du måste anmäla dig genom att skicka ett mail till mangfald@va.se.

Gör det nu!

tisdag 16 februari 2010

Sverigedemokraterna - nej tack

"Sverigedemokraterna i riksdagen - nej tack" är en facebookgrupp med över 300 000 medlemmar. Behöver jag säga mer? Det är ett tecken på att det finns en bred uppslutning i att motverka SD s väg mot riksdagen.

Idag postades denna fråga: "God morgon! Nu när ni alla är på väg eller är i skolan eller på jobbet. Vad gör ni om någon skulle yttra sig rasistiskt eller främlingsfientligt? Agerar du? Berätta varför, och berätta hur man kan göra för att bemöta dessa i sin närhet!"

Ovanstående fråga har än så länge resulterat i 227 kommentarer. Gå in på facebook och kolla själva. Vi kan alla behöva tips och idéer till hur vi kan motverka främlingsfientlighet i vardagen!

fredag 5 februari 2010

Kinesiska nyåret och reklam

Mångfald i ett företag har många nyttor. När dessa diskuteras och läggs fram är det ofta ett antal fördelar som det trycks extra hårt på. Mångfald i en organisation leder till större kreativitet, bättre förståelse för olika kundgrupper, nya inputs och innovation. För att inte tala om goodwill-faktorn som följer naturligt av att ett företag signalerar att man är öppen för alla typer av medarbetare. Allt detta är, enligt mig, skäl nog till att man som arbetsgivare bör satsa på mångfald i sin verksamhet.

Dock är det så, att det ofta tenderar att stanna just där. Vid pratet. Vi pratar om fördelarna med mångfald - men vad gör vi konkret?

En specifik punkt som jag, som brinner för kommunikation och marknadsföring, tycker har försvunnit i skuggan av alla visionära visdomsord kring mångfald är reklam. Helt enkelt: hur kommunicerar vi våra varor och tjänster till de olika grupper som finns representerade i vårt samhälle? Det här är något som ofta kommer på tal inför olika högtider, så som det persiska nyåret Nowrooz och Eid Al-Fitr. Men sen händer det inget.

Med anledning av det kinesiska nyåret (som i år startar den 14 februari) listar den internationella reklambyrån Ogilvys asienfilial fem konkreta tips som underlättar marknadsföringen gentemot nyårsfirande kineser. Att det är en enorm kundgrupp är överflödig fakta. Läs artikeln!

torsdag 28 januari 2010

Stockholm Pride

Årets tema för Stockholm Pride är makt. Det är ett mycket intressant ämne, och dessutom väldigt relevant i förhållande till individer som faller utanför den heterosexuella normen. Ofta frågar man sig vem som har makt att definiera vad som är norm. Enligt mig är frågan fel ställd. Istället för att prata om vem bör man istället fråga sig hur.

Förövrigt är diskussioner om makt relevant i alla sammanhang där det normala kommer på tapeten.

Att undersöka vem som definierar det normativa är fruktlöst, eftersom det omöjligen kan finnas en enda person som sitter i sin kammare och hittar på vad vi andra ska rätta oss efter. Nej, det är snarare alla vi som lever i det här samhället, eller den här världen, som är delaktiga till att skapa och upprätthålla vad vi kallar normalt.

Ovanstående tanke är långt ifrån originell, och antagligen är den som uttrycker detta bäst Michel Foucault. Om ni har tid...läs om Foucault och makten.

torsdag 21 januari 2010

Det är de samlade erfarenheterna som är de viktiga.

Med hjälp av andras människors expertis, kunskaper och erfarenheter kan vi på MINE bäst jobba mot vårt mål – att implementera ett mångfaldstänk i näringslivet. Som jag ser det är vi som jobbar i föreningen inspiratörer som samlar allt det engagemang och intresse som trots allt redan finns för mångfaldsfrågor bland chefer och arbetsgivare. De samlade erfarenheterna ligger sedan till grund för det mest påtagliga som vi gör. Dessutom får vi möjlighet att ta tillvara viktiga synsätt, för att på så sätt kunna bredda andras, inte minst våra egna.

Ett konkret exempel på att arbetsgivares och medarbetares engagemang kan användas till att utforma någonting praktiskt och användbart är den mångfaldsrekryteringsguide som vi, tillsammans med flera av våra medlemsföretag, lanserar till hösten. Tack vare flera kompetenta HR-medarbetare har vi fått oerhört mycket idétillskott och användbara tips. Senast i morse hade vi ett fantastiskt givande och kreativt samtal tillsammans HR-ansvariga på Ikea, E.on och Röda korset. Och jag känner att det är viktigt att poängtera att det är tack vare dessa personer, och många fler därtill, som vi på MINE kan fortsätta vårt arbete. Med andra ord: inga engagerade arbetsgivare – ingen mångfald i näringslivet.

onsdag 20 januari 2010

Sverige har alltid varit ett invandringsland...

Jag höll ett föredrag för en Rotary klubb idag med temat "Det mångkulturella Sverige - problem eller möjlighet". Mycket trevlig på alla sätt och vis. Dessutom en bonus med en flaska vin som tack:)

I föredraget påstod jag, bland annat, att Sverige historiskt sett är ett relativt etniskt och kulturellt homogent land. Det är först efter andra världskriget som den moderna invandringshistorien till Sverige börjar. Under stora delar av 50-talet och 60-talet bestod invandringen av individer som kom till Sverige för att arbeta. Dessutom kom de hit främst från övriga nordiska länder samt övriga Europa. De senaste 20-30 åren har karaktären av invandring gradvis förändrats. Numera består invandringen till Sverige huvudsakligen av anhöriginvandrare samt flyktingar.

Jag fick, under den avslutande frågestunden vid föredraget, en kommentar om att Sverige alltid varit en invandrarland. Och dessutom har dessa invandrade varit en stor bidragande anledning till Sveriges utveckling.

Kort sagt; jag håller fullständigt med. Alla länder består av invandrade på något vis. Det kan vara ett viktigt argument gentemot främlingsfientliga krafter som vill "gå tillbaka till det ursprungligt svenska". En enkel fråga är: Vad består detta av? Och hur långt tillbaka i tiden ska vi gå?

Så, ja, Sverige har alltid varit ett invandrarland. Men den tid vi lever i är på många vis "migrationens tidsålder", eftersom rörligheten (migrationen) aldrig varit så stor som den är idag. Så är det bara, och det har vi lov att förhålla oss till oavsett om vi gillar det eller ej!

tisdag 12 januari 2010

Migranter

Sydsvenskan fortsätter sin artikelserie om migranter. Jag berömmer deras initiativ att synliggöra människor som valt att flytta från sitt hemland för att börja om någon annanstans.

Idag ges ett porträtt av en dansk man som utvandrat till Kenya. Läs mer i länken ovan!
Återigen; well done Sydsvenskan!

måndag 4 januari 2010

Ökad rädsla för somalier?

Somalier som invandrat till Danmark fruktar ökad främlingsfientlighet tack vare helgens yxjakt av Muhammedtecknaren Lars Westergaard.

Tyvärr tror jag det stämmer. Alltför ofta får den stora massan bära ansvaret för någon enstaka individs galenskap. Och detta drabbar i mycket större utsträckning invandrade än infödda. Varför? Är det för att vi har mycket lättare att kritisera "de andra" än oss själva? Så fort en individ som invandrat till Sverige, Danmark, eller vilket annat land som helst, begår ett brott ger det legitimitet till diskussioner om invandringens konsekvenser och huruvida vi överhuvudtaget ska ta emot invandrade. Se vad som händer...."dom kan ju inte sköta sig ändå, det var väl det vi visste...."

Händelsen i Århus är givetvis oacceptabel, en kriminell handling som ska tas på allvar och bestraffas. Men problemet är att bestraffningen i det här fallet garanterat inte blir individuell. Många fler än gärningsmannen kommer att få lida. Min poäng är att de som nu kommer att ställa sig ännu mer kritiska till Somalier bör tänka efter en eller två gånger till. Yxjakten utfördes av en individ, inte av en grupp.