måndag 19 december 2011

Nytt nummer av Nyans ute!

I senaste numret av Nyans med temat Goda exempel kan du bland annat läsa om:

Projektet Vi + Dom = Oss. Vad vet du om din arbetsplatskultur?


Hur mentorprogram utvecklar både mentor och adept. Goda exempel från MINEs mentorprogram.


Vilka resultat mentorprogram ger. I ledaren presenterar Maher Akob mentorprograms resultat.


Läs Nyans i pdf-format. 

måndag 5 december 2011

Vi + Dom = Oss

MINEs projekt om svenska företags arbetsplatkulturer som drivs av projektledaren Maria Chowdhury har fått namnet Vi + Dom = Oss och är just nu inne på sin mobiliseringsfas. Maria får hjälp av Andreas Lindgren, som är praktikant på MINE från Malmö högskola, i att intervjua medarbetarna på två av MINEs medlemsföretag - SEB och Ikanobank. Material från intervjuerna kommer att bilda ett underlag för utbildningar som ska erbjudas för företag under hösten 2012. Samtidigt gör Maria ett stort arbete kring marknadsföring av projektet, hemsidan och foldern.
Utbildningar syftar till att tillgodose företag med kunskap om arbetsplatskultur och kommer att vara grattis för företag. Kulturagenter kommer att utbildas på varje företag som deltar i projektet. Kulturagenter kommer i sin tur att utbilda personalen på respektive företag.

Mer information hittas på projektets hemsida.

Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden.

MINEs och IUC Skånes andra omgång av yrkesmentorprogram är igång

Yrkesmentorprogram är ett uppdrag som MINE fått från Ungdomsstyrelsen. Syftet är att främja nyanlända flyktingars integration i det svenska samhället och hjälpa dem att hitta arbete genom att matcha dem med mentorer som har samma yrke. I slutet av oktober 2011 startade MINE i samarbete med IUC Skåne andra omgången av Yrkesmentorprogram. Vi har matchat 17 mentor-adept paren. De allra flesta av dem har haft sitt första möte. Nu arbetar mentorerna och adepterna på egen hand fram till den första gemensamma träffen i februari nästa år.

Mentorer som rekryterades kommer från ett antal större (Ikanobank, IKEA, MKB, Thule, Vinge) och mindre företag, samt från Malmö stad.

Bland våra nya adepter som kommer främst från Malmö högskolas kurs Korta vägen och från Folkuniversitetets kurs Svenska för entreprenörer finns det ekonomer, advokater, HR-specialister, ingenjörer etc.

MINE önskar alla mentorer och adepter ett gott samarbete!




onsdag 9 november 2011

MINE matchar adepter med mentorer

Måndagen den 7:e november anordnade MINE den första matchningsträff för mentorer och adepter i Yrkesmentorprogram 2, som vi drog igång i slutet av oktober.
Förmiddagen ägnade vi åt att utbilda adepter och gå igenom yrkesmentorprogrammets olika moment. Det diskuterades bland annat adepternas förväntningar på mentorer och vikten av det sociala nätverkandet.
Efter lunchen träffade mentorer sina respektive adepter och diskuterade framtida samarbetet.

Vi fortsätter matcha adepter med mentorer, vilket vi nu gör fortlöpande. Vi önskar alla mentorer och adepter lycka till!

fredag 28 oktober 2011

Yrkesmentorworkshop den 26:e oktober 2011

Den 26:e oktober arrangerade MINE mentorworkshop för mentorer i andra omgången av yrkesmentorprogram, som ägde rum i Advokatfirman Vinges lokaler i Malmö. På bilden nedan ser ni Maher som föreläser om kulturförståelse.MINE och IUC Skåne, som MINE samarbetar med i det här projektet, har lyckats med att rekrytera engagerade mentorer. Många av dem har egna erfarenheter av att vara ny i ett land där man inte känner någon och inte förstår språket, vilket gör att de mentorerna har goda förutsättningar för att förstå situation som adepter befinner sig i just nu.


Nästa steg är ett matchningstillfälle då mentorer ska träffa sina respektive adepter. Vi tackar alla mentorer för engagemang och spännande diskussioner!






måndag 24 oktober 2011

Företagarnas flykt - somalisk flyttning till England

Tankesmedjan FORES har gjort en studie där orsaker till somaliers flyttning till England undersöktes med hjälp av djupintervjuer med somalisvenskar i Leicester och Birmingham. Utgångspunkten för undersökningen var att utvandringen från Sverige ökar stadigt och över hälften av de som flyttar är de som kommit hit som invandrare. Forskarna har försökt besvara frågorna: Varför blir somalier företagare i England men inte i Sverige? Hur kan vi förbättra företagsamheten bland somalier här i landet?

Genomgående för alla är att de upplever det som mycket enklare att driva företag i det brittiska samhället. Många har försökt starta egna verksamheter under sin tid i Sverige men känt sig hindrade av byråkrati, skatteregler och brist på rådgivning på sitt eget språk. De upplever också att svenska myndigheter har liten tilltro till deras förmåga att starta eget, säger FORES VD Martin Ådahl.

Studien kan laddas ner här.

Svenska företag har blivit bättre på mångfald

Sifos nya undersökning av svenska företags mångfaldskompetens visar att svenska företag har blivit bättre på mångfald. Ändå ligger Sverige efter konkurrentländer som USA, Storbritanien, Kina och Indien. Studien visar att både kompetens i mångfaldsfrågor och strävan efter mångfald på företag har ökat. Det är på företag som har ett aktivt och coachande ledarskap som en stor del av medarbetarna (nio av tio) upplever att mångfaldsgraden på företaget är hög. På de företag där chefer saknar coachande ledarskap upplever endast tre av tio medarbetare att företaget präglas av mångfald.

Det krävs mer av cheferna, framför allt handlar det om att kommunicera mer och på ett annat sätt för att skapa acceptans i gruppen. Det upplevs som roligt och bra. Men det är inte lika lätt som att leda ett homogent gäng 25-åriga välutbildade svenskar, säger Katarina Önell, affärsområdeschef på TNS-Sifo.

torsdag 13 oktober 2011

Adecco och Skånsk arbetskraft gästar föreningen Somaliland

Igår fick föreningen Somaliland i Malmö besök av bemanningsföretaget Adecco och föreningen Skånsk arbetskraft. Detta var en karriärevent som MINE arrangerade för Somalilands medlemmar med syfte att ge dem en chans att få träffa rekryterarna.
Charlotta Olsson, projektledare på Adecco, förklarade vad det innebär att arbeta som konsult och vara anställd på Adecco. Hon poängterade att det viktigaste inte är vad man heter eller kommer ifrån, utan personens erfarenheter och kunskaper. Charlotta gick igenom de viktigaste punkterna i rekryteringsprocessen och talade om vad som krävs för att lyckas i arbetssökande.
Gordana Otahal-Bjerborn och Eva Portmark från Skånsk arbetskraft förklarade hur Somalilands medlemmar kan skriva in sig i Skånsk arbetskrafts databas och på så sätt bli tillgängliga för arbetsgivarna som använder databasen. Skillnaden mellan Skånsk arbetskraft och andra rekryteringsföretag är att Skånsk arbetskraft har valt att begränsa sig till att hantera fem-sex hundra jobbsökande åt gången istället för att ha tiotusentals "anonyma" jobbsökande, vilket gör det möjligt att lära känna arbetssökande och då mer än bara deras yrkesbakgrund.
Efter mötet fick medlemmar i Somalilands förening möjlighet att samtala med rekryterarna och lämna CV och personliga brev.
MINE tackar alla deltagare för en givande eftermiddag och hoppas på ett fortsatt bra samarbete!

fredag 7 oktober 2011

MINEs frukostseminarium om mångfaldsrekrytering

Idag, den 7 oktober, arrangerade MINE tillsammans med PwC ett frukostseminarium där vi lanserade vår mångfaldsrekryteringsguide. Frukostseminariet ägde rum i PwC:s lokaler i centrala Malmö och ca. 35 gäster, framförallt HR-personal från ett antal företag i Malmö, var närvarande.
Mötet började med att Maher Akob berättade om MINEs verksamhet och hälsade alla gäster välkomna.
Maria Chowdhury, MINEs nya projektledare för projektet Arbetsplatskulturer, passade på och presenterade sitt projekt.
Tom Magnusson, verksamhetsansvarig på MINE (föräldraledig), talade om historiken bakom Mångfaldsrekryteringsguiden, förklarade varför MINE tog fram den och presenterade guidens hemsida mangfaldsrekrytering.com
Tobias Schölin, Fil. Dr. på Företagsekonomiska institutionen vi Lunds universitet, höll ett föredrag där han tog upp olika perspektiv kring mångfaldens nytta och lönsamhet.

Det blev en lyckad morgon och vi tackar alla som medverkade och alla gäster!



måndag 3 oktober 2011

MINE besökte AIC Hindby

Torsdagen den 29 september gjorde MINE ett besök på Malmö Stads kontaktpersonträff. Malmö har ett program för frivilliga medborgare som vill välkomna nyanlända med annan etnisk bakgrund, som nyligen bosatt sig i staden. Kontaktpersonerna fungerar som en sorts mentor och samhällsguide för dessa personer. Varje månad bjuds både kontaktpersoner och personerna som de vägleder, till en gemensam träff för att prata och få lite information. Till denna sena torsdagseftermiddag var MINE inbjudna för att berätta om sin verksamhet. Det ställdes en del frågor och många intresserade sig för MINE's mentorprogram. Mötet som hölls på AIC Hindby, besöktes av runt 50 personer.

onsdag 28 september 2011

Uppstart för nytt MINE-projekt

MINEs nya projekt om arbetsplatskulturer fick sitt definitiva uppstart under måndagen den 26 september, då Maria Chowdhury gjorde sin första dag på kontoret. Dagen därpå var det dags för ett nytt besök på MINEs danska systerorganisation; Föreningen Nydansker. Besöket var det första steget i det samarbete som MINE och Nydansker kommer att ha kring projektet. Föreningen Nydansker har tidigare genomfört ett liknande projekt kring just arbetsplatskulturer och innehar således viktig kunskap och många erfarenheter som är viktiga för Marias fortsatta arbete.

Maher Akob, Maria Chowdhury och Andreas Lindgren träffade Human Shojaee som är senior adviser på Föreningen Nydansker. Han jobbade intensivt med Nydansker's eget projekt om arbetsplatskulturer och kommer att vara konsult och hjälp för Maria under hennes arbete.

tisdag 27 september 2011

Nytt nummer av Nyans ute!

I senaste numret av Nyans med teman Mångfaldsrekrytering kan du bland annat läsa om:

Hur Handelsbanken arbetar för större mångfald

Ikeas och ISS träff med föreningen Somaliland

Ernst&Youngs och Peabs träff med utländska akademiker

Klicka här för att läsa senaste numret av Nyans i pdf.

tisdag 20 september 2011

MINE rekryterar adepter på Malmö högskola


Igår den 19 september besökte MINE kursen Korta vägen vid Malmö högskola för att informera om sitt yrkesmentorprogram och rekrytera nya adepter. Det var som vanligt spännande att gå ut och tala framför studenter som kommer från världens alla hörn.
MINE drar igång andra omgången av yrkesmentorprogram den 26 oktober. Intresse till det bland potentiella adepter var stort, det var många som fyllde i enkäter. Nästa steg är att matcha adepter till rätta mentorer.



tisdag 13 september 2011

Uppföljningsträff, Yrkesmentorprogram 1

Torsdagen den 8 september anordnade MINE en återträff för deltagarna i Yrkesmentorprogram 1, som startade i april i år. De femton deltagarna, både mentorer och adepter, träffades tidig morgon för frukost och mingel. Därefter samlade sig deltagarna för en genomgång av morgonens aktivitet. Uppgiften var att, i blandade grupper, samtala om specifika fall rörande förhållanden mellan mentor och adept. Varje grupp fick tilldelat sig en autentisk berättelse med tillhörande frågor som sedan skulle besvaras. En av berättelserna handlade om Juno som är mentor åt Sara (namnen är påhittade och har ingen koppling till verkligheten). Juno vill verkligen hjälpa Sara, men klarar inte riktigt att hjälpa till med allt som Sara förväntar sig. Sara tycker således att Juno verkar oengagerad och Juno tycker att hon själv är otillräcklig.

Gruppen fick sedan samtala och svara på tillhörande frågor om de förväntningar som en adept och en mentor har på varandra.

Sedan samlades grupperna igen och berättade om sin text och vad man hade kommit fram till. De fyra berättelserna som presenterades på denna återträff ledde till mycket diskussion och ett flertal påpekanden om vikten av att relationen mellan mentor och adept måste bygga på tillit och ömsesidig förståelse.






Deltagarnas leenden när de lämnade återträffen blev ett kvitto för oss på MINE att mötet var lyckat. Vi hoppas nu att både adepter och mentorer har fått fortsatt kraft och inspiritation i sin relation och att samarbetet dem emellan ska vara fruktbart på många sätt.

Haochuns konst


Haochun (på bilden) är adept i MINEs yrkesmentorprogram. Född och uppvuxen i Kina flyttade hon till Sverige våren 2009. Haochun är utbildad inredningsdesigner och landscapsarkitekt. Nu studerar hon landscapsarkitektur på Lantbruksuniversitet i Alnarp. Haochuns stora intresse har alltid varit att måla. Hon har målat sex akvareller med motiv från Malmö, som nu även finns som vykort.
























Blev du intresserad? Haochuns akvareller, skisser mm. hittar du på hennes websida:

måndag 5 september 2011

(O)likheter och egen makt

Viktor Vesterberg har skrivit en rapport (O)likheter och egen makt för TIA, Temagruppen integration i arbetslivet, som är medfinansierad av Europeiska socialfonden. Slutsatser som TIA drar utifrån Vesterbergs rapport är följande:

- En enkelriktad integrationsprocess som bygger på en föreställning om att annan etnisk bakgrund än svensk är ett problem påverkar innehållet i åtgärderna på ett sätt som tar fokus från den bredare frågan om vad som krävs för att individen ska få ett arbete. För att åstadkomma integration i arbetslivet krävs en djupare analys av deltagarnas situation och möjligheter.
- Egenmakt är svårt att realisera i åtgärder som syftar till att anpassa individer efter föreställningar om vad som är svenska normer i arbetslivet.
- Ett sätt att stärka deltagarnas egenmakt och inflytande i åtgärderna är att arbeta med metoden brukarorienterad utvärdering som ger utrymme för att ge utrymme åt alternativa tolkningar och lösningar och på så vis öka ömsesidigheten i åtgärder för
integration.


Hela rapporten går att läsa här.

onsdag 24 augusti 2011

Rapport om etableringsreformens första sju månader presenterades av arbetsförmedlingen igår. Integrationsministern Erik Ullenhag säger i sin kommentar:

Dagens återrapport från Arbetsförmedlingen om etableringsreformen visar att reformen har kommit igång och i huvudsak fungerar som avsett. I det gamla systemet var det endast drygt en av tio som hade kontakt med arbetsmarknaden under det första året i Sverige. Efter att reformen varit i kraft ett antal månader får nu nio av tio nyanlända invandrare insatser som ökar chansen att komma i jobb.

Arbetsförmedlingen pekar på några utmaningar när det gäller väntan på barnomsorg och SFI samt effekterna av bostadsbristen. Forskning på integrationsområdet visar att den första tiden i det nya landet är central för att komma in i samhället. För att etableringsreformen ska bli riktigt effektiv måste därför alla inblandade aktörer fokusera på att inga väntetider uppstår.


Samtidigt är det få personer som går ut i arbete snabbt.

Av 4 000 personer som anlänt till Sverige sedan december har Arbetsförmedlingen bara kunnat stryka tio för att de har fått jobb. Och bara 50 jobbar inom ramen för en så kallad etableringsplan, enligt en ny rapport.

På småorter och glesbygd är det dessutom problematiskt att få igång etableringslotsar, skriver DN.

måndag 22 augusti 2011

Mångfaldsbarometern 2011

Nu kan man läsa Mångfaldsbarometern 2011, som utges av Mångfaldsgruppen vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet, och kartlägger attityder till etnisk mångfald bland befolkningen i Sverige. Ett urval av rapportens resultat följer här nedan:

Många svenskar har goda erfarenheter av nära kontakt och samarbete med personer som har invandrarbakgrund.

Personer som bor i storstäder och mindre städer centralt har i större utsträckning mycket eller ganska goda erfarenheter av invandrare som arbets– eller kurskamrater, däremot är andelen med goda erfarenheter lägre för dem som bor i mindre tätorter och på landsbygden eller i glesbygd.

De som har högre utbildning är mer positiva till mångfald. De som endast har grundutbildning är de som är mest negativa till mångfald, men denna tendens försvagas under 2010-2011.

Kvinnor är mer positiva än män till mångfald.

De flesta svenskar är positiva till mångfald, men det förekommer också extrema, negativa attityder. Andelen personer med sådana attityder beräknades till 5,7% för år 2010 men minskar till 4,9% år 2011.


Läs hela rapporten här.

måndag 15 augusti 2011

Invandring - ett sätt att hindra arbetskraftsbrist i EU

Cecilia Malmström, ledamot i EU-kommissionen med ansvar för inrikes frågor, skriver i Hufvudstadsbladet om behovet av arbetskraft från andra länder i EU. I sin artikel som baseras på siffror och befolkningsprognos resonerar hon om varför det behövs en gemensam migrationspolitik för EU. Här är några siffror:

Arbetskraften i EU kommer att minska med omkring 50 miljoner fram till 2060 jämfört med 2008. År 2010 fanns det 3,5 personer i arbetsför ålder för varje person över 65 år, men 2060 är förhållandet 1,7 till 1.

[...] bristen på utbildad sjukvårdspersonal tros 2020 uppgå till ca en miljon personer och till två miljoner om man beaktar andra yrken inom vård och omsorg.


Detta ska EU bli bättre på vad gäller migrationspolitik:

Vi måste göra det attraktivt att komma till Europa bland annat genom EU:s nya blåkortsystem som underlättar inresa för högkvalificerade arbetstagare.

Vi måste också förbättra erkännandet av yrkeskvalifikationer– det är slöseri med begåvning och resurser att en person med läkarbehörighet från ett land som Indonesien arbetar som städerska.


Hela artikel går att läsa här.

fredag 12 augusti 2011

Nya projekt på gång på MINE

Vi är tillbaka efter semester med nya krafter och nya projekt.

I höst drar vi igång projekt Arbetsplatskulturer som är finansierat av Europeiska socialfonden. Projektet syftar till att motverka diskriminering på arbetsplatser genom ökad kulturförståelse hos personal på företagen, samt att utrusta personer med utländsk bakgrund med redskap för att förstå svensk arbetsplatskultur genom att kartlägga arbetsplatskulturer på svenska företag. Mer om projektet kan läsas här.

Vi startar också andra omgång av vårt yrkesmentorprogram, som börjar den 5:e oktober med mentorutbildning. Yrkesmentorprogrammet driver vi tillsammans med IUC och det är riktat mot nyanlända flyktingar med olika yrkes- och utbildningsbakgrunder. Vi har fått positiva omdömen från deltagare av den första omgången och ser fram emot att fortsätta driva yrkesmentorprogrammet. Mer om det kan läsas om på ungdomsstyrelsens hemsida.

onsdag 10 augusti 2011

Arbetsförmedlingens rapport om nyanländas etablering - Etableringsreformens första sju månader

I Arbetsförmedlingens ny rapport redovisas hur den arbetade med Etableringsreformen under dess första sju månader. Det redogörs bl.a. för reformens olika beståndsdelar som till exempel etableringsinsatser, valfrihetssystem med etableringslotsar m.fl. Även reformens utmaningar vad gäller arbete, försörjning, språk m.fl. diskuteras.

Rapporten kan läsas här.

onsdag 20 juli 2011

Lästips

Intressant ledare av Martin Berg Näringslivet har nyckeln till integrationen publicerades i Västerviks tidningen denna vecka. I ledaren diskuteras Fredrik Reinfeldts utspel i Almedalen, då statsministern sade att näringslivet måste bli bättre på att rekrytera invandrare.

När ett flertal politiker, debattörer och journalister den senaste tiden på ett helt annat sätt än tidigare börjat diskutera integrationens utmaningar utifrån framför allt kulturella och politiska perspektiv har näringslivet tyvärr lyst med sin frånvaro.

Därför skulle det vara väldigt lyckat om ett antal näringslivstoppar gick samman, kanske under ledning av Svenskt Näringsliv, och i ett gemensamt utspel gav sin version av vilka utmaningar och lösningar som finns för att flera invandrare ska få jobb.


Läs mer här.

fredag 8 juli 2011

Invandrarföretagare flyr från Sverige

Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna, skriver på Newsmill om anledningar till att invandrare, bland annat somalier, flyr från Sverige på jakt efter bättre företagsklimat. Nämligen hänvisar hon till en ny studie som presenterades under politikerveckan.

Den nya studien visar hur avgörande villkoren för att etablera och driva företag är. Somaliasvenskarnas egna ord ger en fingervisning om vad som behövs: de efterlyser bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för nystartade företag, färre regler för småföretag och att myndigheterna förenklar sitt språkbruk. Självklart har också företagarorganisationer ett ansvar att göra det lättare att komma in i våra nätverk, vilket är något som Företagarna kommer att jobba hårt med framöver.

Läs artikeln här.

onsdag 6 juli 2011

"Att erkänna utbildningar och yrkeskunnande ger snabbare integration"

Ett tydligare system för erkännande och validering av utländska utbildningar måste skapas för att underlätta integration, skriver Åsa Olli Segendorf och Tommi Teljosuo i sin artikel "Att erkänna utbildningar och yrkeskunnande ger snabbare integration".

En tydligt samordnad kedja av information, validering, utbud av kompletterande utbildningar, antagning till utbildningarna, studiefinansiering och möjligheter till examinering är nödvändig för ökad effektivitet. En förbättrad samordning skulle minska nedvärderingen av humankapital, minska kostnaden för humankapitalinvesteringar och stärka viljan till utbildning i samband med invandring.

Läs mer här.

tisdag 5 juli 2011

Företagandet är en påtvingad lösning för invandrare

En ny studie från Linnéuniversitetet visar att uppfattning av invandrare som mer företagsamma än inlandsfödda är felaktig. Att starta företag är ofta en påtvingad lösning för invandrare som inte har annat alternativ. Detta leder till att de går i konkurs oftare än företag startade av inlandsfödda. Företag startas alltså av fel personer som skulle bättre fungera om de hade blivit anställda. Lär mer i Dagens nyheter.

måndag 4 juli 2011

Lästips

Per T Ohlsson skriver i Sydsvenskan om integration som om det stora misslyckandet i svensk politik. Han skriver bland annat om att Sverige är sämst på integration bland jämförbara länder,om "missriktad politisk välvilja och diskriminering" som en av de möjliga förklaringar till det, om betydande kompetensförluster, om att invandrade akademikers högskoleutbildning inte tas tillvara. Läs mer här.

fredag 1 juli 2011

Lästips

I sin bok Den rimliga integrationen uppmanar Ludvig Beckman att se över våra uppfattningar av vad integration är, vilka som ska integreras och hur. En intervju med författaren går att läsa här.

DET KAN VERKA självklart att språkkunskap och samhällskunskap underlättar integrationen. Men när staten börjar ställa högre krav på några av invånarna än på andra, blir det problematiskt ur jämlikhetsperspektiv.

Boken finns att köpa exempelvis på adlibris.

måndag 27 juni 2011

Lästips

Tema av senaste numret av Axess magasin är "Den enfaldiga multikulturalismen". Läs tre intressanta artiklar om integration, invandring, tolerans, multikulturalism här.

torsdag 23 juni 2011

Måste svenska språket klaras av först?

En intressant och debattväckande artikel av Sandra Ljung "Svenska språket måste inte klaras av först" publicerades på Newsmill. Den handlar nämligen om språkutvecklingen, som hon tycker måste ske parallellt med att man jobbar, och om att den vanliga föreställningen om att språket ska klaras av först innan man går in på arbetsmarknaden är inte helt rätt. Att läsa svenska på skolbänk är inte alltid det bästa sättet att ta sig in på arbetsmarknaden. Diskussion som följer artikeln är lika spännande att läsa. Sandra Ljung skriver bland annat:

Det har blivit accepterat att kräva flytande svenska oavsett yrkestillhörighet, och att utesluta människor från arbetsmarknaden där detta inte kan uppvisas.

Hon anser att:

Språkinlärning sker bäst genom möten och konversationer med dem som har det främmande språket som modersmål.

Artikeln går att läsa här.

tisdag 21 juni 2011

INTERCULTURALISM, EUROPE AND ITS MUSLIMS IN SEARCH OF SOUND SOCIETAL MODELS

Denna rapport av Centre for European Policy Studies är baserad på studier av fem länder: Belgien, Nederländerna, Tyskland, Spanien och Storbritannien och även i mindre utsträckning av Frankrike, Italien och Ryssland. Den fokuserar på policies som rör relationer mellan majoriteter och muslimska minoriteter i dessa länder.

The more precise purpose has been to analyse, within a consistent framework, the societal and policy landscape in these countries pertaining to the familiar terminology and concepts of ‘multiculturalism’ and ‘assimilation’ with regard to Europe’s new minorities of Muslim culture.

För att ta del av studiens viktigaste slutsatser läs Kapitel 1 av denna studie.

Länsstyrelsernas ögonblicksbild av etableringsreformen

Efter ett halvår sedan lanseringen av Etableringsreformen har Länsstyrelser för andra gången gjort en bedömning av reformens genomförande. Trots att Länsstyrelsernas ögonblicksbild av etableringsreformen är överlag positiv, framgår det från texten att det finns en rad problem med etableringsinsatser, bland annat med kvaliteten i sfi-undervisningen, stora skillnader mellan kommuner i vad gäller samhällsorientering och begränsat utbud av etableringsinsatser. Här kommer flera citat:

Den etableringsplan som Arbetsförmedlingen upprättar i samarbete med kommun och den enskilde skall innehålla minst sfi, samhällsorientering och arbetslivsförberedande insatser.
Kvaliteten och flexibiliteten i sfi-undervisningen svarar på många håll inte mot behovet. I synnerhet mindre kommuner i glesbygd har svårt att leverera flexibla scheman, utökat antal undervisningstimmar och specialiserade inriktningar mot exempelvis yrkessvenska.

Arbetet med samhällsorientering visar på stora regionala och lokala skillnader. Merparten av kommunerna bör kunna erbjuda samhällsorientering för målgruppen inom ett år, men möjligheterna till flexibla och anpassade lösningar varierar kraftigt. Den problematik kring lagen om offentlig upphandling som lyftes fram redan i föregående rapport har på flera håll förstärkts snarare än minskat.

Kvalitet och innehåll i etableringsplanerna har kommenterats av såväl kommuner som SKL. Kärnan i kommentarerna är att etableringen för närvarande i för hög grad domineras av kommunala insatser...Utbudet av insatser att välja mellan är därför i praktiken tämligen begränsade, men utveckling pågår på flera håll. Anskaffning av praktikplatser, handledare, uppföljning av praktik osv. fordrar stora resurser.


Läs mer här.

onsdag 15 juni 2011

En ny ESO:s (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) rapport väcker ny debatt om arbetsmarknadsintegration.
Rapportens viktigaste punkter går att hitta i SVD:s debattartikel, där bland annat tre huvudförklaringar till att många invandrare har svårt att hitta arbete har identifierats:

1. Invandrarnas språkkunskaper, utbildning och yrkeserfarenhet. Kunskaper från hemlandet kan minska i värde när man flyttar till ett annat land. Arbetsgivare kan också välja bort arbetssökande om de inte kan värdera tidigare utbildningar eller yrkeserfarenheter.

2. Trösklar för att ta sig in på arbetsmarknaden, till exempel diskriminering och höga ingångslöner.

3. Invandrarnas nätverk är ofta mindre effektiva. Ju fler arbetslösa det finns i bekantskapskretsen, desto svårare är det att hitta lediga arbeten eller lämpliga referenspersoner.


Mats Hedlin som länge har arbetat med integrationsfrågor anser dock att det utredare har kommit fram till är inget nytt och tycker bland annat att "atgärderna bör knyta samman olika strukturer i samhället. En bättre språkinlärning och validering av reell kompetens bör hänga samman och flera aktörer måste medverka. Här bör Arbetsförmedlingen, ideella organisationer och framförallt branscherna och facken ta ett större ansvar för både validering och skapande av nätverk. "

Läs mer om hans syn på arbetsmarknadsintegration här

måndag 13 juni 2011

Om vikten av att tala om det

I sin senaste artikel diskuterar Pontus Herin problematiken med underrepresentation av personer med utländsk bakgrund i företags styrelser. Enligt OECD:s genomgång är Sverige även sämst av alla medlemsländer på att anställa utomeuropeiskt födda personer. Detta talas det dock tyst om.
Att politiker och näringslivet inte brukar prata om det försvårar situationen. I samhället i stort har folk inte för vana att diskutera och intressera sig för integration och mångfald, utan oftast tas det för givet att Sverige är bra på integration, skola, sjukvård osv. Läs mer i artikel av Pontus Herins, reporter på Veckans affärer.
Tove Isakssons debattartikel tar i sin tur upp ett annat perspektiv, nämligen företagens syn på hur svårt det kan vara med mångfald, och diskuterar osäkerhet och omedvetenhet som råder bland företag när de ska anställa personer med utländsk bakgrund.
Ett av problemen är likadant. Företagare vågar inte säga ifrån och diskutera svårigheter:
”Det jag ofta möter i min roll som organisationskonsult och handledare är en osäkerhet och frustration över att ”nu får vi inte säga det” och "nu får man inte ha högt i tak längre” och ”nu blir man kallad rasist när man säger ifrån””. Slutsats som Tove drar är följande:
”Den så kallade ”mångfaldsfrågan” handlar alltså om inställning, människosyn och förhållningssätt”.
Läs mer på Veckans affärers hemsida.

tisdag 7 juni 2011

Om behovet av mångfald

Behöver företag vara mångfaldsmedvetna för att skapa tillväxt eller för att bevara mänskliga rättigheter? På seminariet Ja till mångfald - men varför? gick åsikter isär. Tillväxtperspektiv visade sig vara viktigt för företagsrepresentanter.
Forskare varnar dock och hävdar att det finns flera problem med detta synsätt. Anna Isaksson som skrivit en avhandling "Att utmana förändringens gränser. En studie om förändringsarbete, partnerskap och kön med Equal-programmet som exempel", som handlar bl.a. om visioner som ligger bakom diskriminering i arbetslivet, anser att då blir "mångfald och jämställdhet i arbetslivet ... något förhandlingsbart; ökar det inte företagets vinst, ja då kan man lika gärna fortsätta diskriminera". Vidare leder detta resonemang till "att man understryker skillnader mellan olika människor istället för tvärtom". Läs mer här.

fredag 27 maj 2011

Mångfalden gynnar landets ekonomi

Diskussion om hur mångfalden gynnar landets ekonomi togs upp på Veckans Affärers mångfaldsseminarium i onsdags. Flera artiklar publicerades sedan i Veckans Affärer, bland annat en artikel om kanadamodellen, där invandrare ses som en tillgång och inte en börda. Enligt Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff ligger Sverige 20 år efter i mångfaldsfrågan.
Ett sätt att få de nyanlända på arbetsmarknaden i Kanada är mentorprogram:
En av de aktiva åtgärderna för att åstadkomma ett snabbt inträde på arbetsmarknaden för de nyanlända är mentorsprogram som sätter invandrarna i kontakt med samma yrkesgrupp som de själva tillhör: ingenjörer med ingenjörer och slaktare med slaktare.

En annan artikel tar upp en diskussion kring vilken vinst drar Sverige om invandrararbetskraft används. Här kommer flera citat:

En uträkning visar då att om sysselsättningen för utrikes födda skulle nå upp till samma nivå som för svenskfödda skulle det förstärka statskassan med ungefär 34 miljarder kronor. Varje år.

En vanlig förklaring till den trista statistiken är att Sverige under de senaste decennierna mest tagit in flykting- och så kallade anhörighetsinvandrare medan andra länder tar in arbetskraftsinvandrare, alltså personer som redan har ett arbete. Det spelar naturligtvis in, men flera andra nordeuropeiska länder för samma politik som Sverige och har samma situation. Så utan tvivel är det ett stort underkännande av både den förda politiken och av svenska företag, som uppenbarligen är dåliga på att se invandrares styrkor.

Ansvaret för att invandrare inte får jobb ligger således på politiker och myndigheter (till exempel för språkutbildning och långa handläggningstider för legitimationer). Men också på näringslivet där svenska företag är dåliga på att uppskatta och förstå värdet av utländska utbildningar.


Läs mer här.

onsdag 25 maj 2011

Invandrare - ekonomisk tillgång eller välgörenhetsobjekt?

Just nu pågår det en diskussion kring det som den kanadensiska experten Howard Duncan uttalade sig om i måndags. Han menade då att de nyanlända inte ska ses som i första hand välgörenhetsmottagare, som inte kan arbeta, utan snarare som människor som utgör en ekonomisk tillgång och kan bidra till landets ekonomi med sitt mänskliga kapital. Vad händer då med folkets kultur och människors identitet? Läs Howard Duncans syn, samt kommentarer till det på www.hbl.fi

måndag 23 maj 2011

Danmark är bättre än Sverige på arbetsmarknadsintegration?

I Sverige betraktas Danmark ofta som ett främlingsfientligt näste. Från dansk sida anklagas däremot svenskarna för att vara skenheliga när det kommer till integrationspolitik. Janus Brandin har i sin matseruppstas undersökt myter om Sverige och Danmark och hur väl de stämmer in på verkligheten.

Janus Brandin (M.Sc), ger en nyanserad bild av mytbildningar om den danska och den svenska integrationspolitiken, och hävdar bland annat att nya danskar har lättare att etablera sig på arbetsmarknaden i förhållande till nya svenskar.

Läs Brandins artikel på http://www.newsmill.se/artikel/2011/01/24/danmark-r-b-ttre-p-att-integrera-invandrare-p-arbetsmarknaden.

torsdag 19 maj 2011

Lunchseminaruim på Somaliland

Idag arrangerade MINE tillsammans med föreningen Somaliland i Malmö lunchseminarium, där föreningsmedlemmar fick träffa representanter från IKEA och ISS, som berättade om sina företag, vad det innebär att arbeta hos dem och hur man söker jobb. Föreningen driver bl.a. utbildningsprojekt för långtidsarbetslösa och dess medlemmar fick idag en chans att träffa arbetsgivare.

















ISS arbetsledare berättar om sitt arbete
































Marie-Louise Niklasson från IKEA pratar om hur viktigt det är för IKEAs medarbetare att stå för företagets värderingar

















Vi tackar alla som medverkade för ett givande möte!

onsdag 18 maj 2011

Frukostseminarium med Peab och Ernst&Young

Förra veckan arrangerade MINE tillsammans med Malmö högskola och företagen Ernst & Young och Peab frukostseminarium. Representanter för företag berättade om vad det innebär att arbeta på deras företag och hur man söker jobb hos dem.

Mötet började med presentationsrunda, där deltagare i MINE mentorprogram berättade lite om sig själva och sin bakgrund.
















Ernst & Youngs representant Thomas Anvelid började sitt föredrag med att förklara hur viktigt det är för Ernst&Youngs medarbetare att stå för företagets värderingar och nischa sig på arbetsmarknaden.





















Peab presenterade sitt företag och berättade vilka kvalificerade jobb finns att söka.

















Deltagare i MINEs mentorprogram Ibrahim berättar om sin arbetslivserfarenhet

















Vi tackar alla för en lyckad morgon!

torsdag 12 maj 2011

Frukostseminarie för adepter och mentorer på MINE

Igår arrangerade MINE frukostseminarie för adepter och mentorer. Genom att diskutera olika fall försökte deltagarna hitta lösningar på diverse problem som både mentorer och adepter kan stötta på under mentorprogrammets gång. Det diskuterades bland annat språksvårigheter, förväntningar, engagemang, initiativtagande och samarbetsmöjligheter. Tanken var att ge chans att diskutera, att hjälpa förstå varandras tankegång och på så sätt undvika eventuella problem i framtiden.
Vi tackar alla som har kommit för ert engagemang och för en lyckad morgon!

tisdag 10 maj 2011

Den onda spiralen

Forskning om mångfalds betydelse för innovation, konkurrenskraft och tillväxt verkar vara omfattande. I en ny rapport om mångfald i företag och organisationer Vad vet vi? ges översyn av undersökningar som gjordes på det här området.
Även bland politiker och tjänstemän finns det medvetenhet om behovet att tillvarata kompetensen hos personer med utländsk bakgrund. Så sent som förra veckan arrangerades det seminariet "Kompetens har inget färg" av Stockholms läns landsting. Mer om seminariet kan man läsa här.
Trots att det behövs kompetens på arbetsmarknaden, har utrikesfödda ändå svårt att få jobb. När ska denna onda spiral brytas?


torsdag 5 maj 2011

Invandrarakademiker uppmanas inte söka kvalificerat jobb

Enligt Statistiska Centralbyråns nya undersökning är det svårt för invandrade akademiker att få kvalificerade jobb. Undersökningen gjordes på uppdrag av Jusek , handlar om invandrade samhällsvetare och är bra underbyggd med statistik. Speciellt både utländsk bakgrund och utländsk utbildning gör det svårare att komma ut på arbetsmarknaden. De flesta anser att utländska utbildningar inte är av stort värde för svenska arbetsgivare. Rapportens centrala budskap är att det är lätt att fastna i ett okvalificerat jobb som inte motsvarar ens utbildning.
Min slutsats från det hela är att det lönar sig att komplettera sin utbildning på högskolenivå i Sverige, vilket ökar chanser att få jobb som motsvarar ens utbildning.
Hela Juseks rapport går att läsa här. Power Point bilder med diagram hittas här.

tisdag 3 maj 2011

Ny avhandling om invandrares situation på arbetsmarknaden

Hur påverkas nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden av deras flyttningsmönster? I en ny avhandling från Linnéuniversitetet försöker Maria Mikkonen hitta svar på frågan hur invandrares situation på arbetsmarknaden och integration i stort kan förbättras. Det viktiga är tycker jag att avhandlingens resultat även kan ligga till grund för praktiska åtgärder, som skulle öka chanser för lyckad integration.

torsdag 14 april 2011

Ett annat Rosengård

Igår, 2011-04-13, var det bokrelease av Ett annat Rosengård på Rosengårds bibliotek. Boken är uppdelad i två delar: den ena delen berättar om ett annat Rosengård tillbaka i tiden medan den andra delen berättar om ett annat Rosengård i nutid. Författarna vill bryta den mediebild som råder om Rosengård och lyfter fram med inifrånkunskap det enorma engagemang som finns i statsdelen. Boken går att beställa från Bokus.








onsdag 13 april 2011

Lysande resultat!

Att göra uppföljningar, d v s kontakta mentorer och adepter i våra pågående mentorprogram, är ett mycket givande jobb. Från vårt femte mentorprogram med start februari 2011 har 5 adepter fått jobb och en praktik av totalt 18 adepter. Det måste jag nog kalla för lysande resultat! Och värt att påpeka är att jag har 9 adepter kvar att kontakta. Kanske är det ännu fler glada nyheter?!

Även om jobb eller praktik ofta anses som det ultimata resultatet, är det viktigt att poängtera hur adepternas självförtroende har ökat. Att känna sig mer eftertraktad på arbetsmarknaden och att ha lärt sig mer om hur man ska söka jobb förstärker den mentala bilden adepten har om sig själv. Och det är just det förstärkta självförtroendet som i sin tur får adepten att behålla jobbet och våga planera en ännu bättre framtid.

Jag kan inte vara något annat än stolt över våra mentorprogram!

torsdag 7 april 2011

Diskuteras just nu

Sydsvenskan pågår en diskussion om huruvida det är ok att förneka en praktikplats på en frisörsalong för att eleven bär slöja. På kort tid har artikeln väckt mycket tankar och åsikter, alla har sitt eget sätt att resonera kring artikeln, som du kan läsa genom att klicka här.

Den här diskussionen får mig att tänka på vilka krav vi ställer på andra människor. Och var gränsen mellan personliga och kulturella värderingar går? Vad betraktas egentligen som kulturellt beteende? Om jag t ex hade uppfattats som blyg, fåordig och tystlåten, hade andra förklarat mitt beteende genom att jag är finska och att det är "så typiskt finskt"?



onsdag 6 april 2011

Bilder från adepters förmiddag


Igår utbildade Maher Akob (till vänster på bilden), Tom Magnusson (till höger) och Kati Lundberg adepter från första yrkesmentorprogrammet. Under förmiddagen diskuterades bl a förväntningar, upplevelser av att söka jobb och innebörden av det sociala nätverkandet.



Här förbereder sig adepterna Chiao Yin Chang, Nguyen Doan och Linna Zhang inför mötet med den egna mentorn.

Vi tackar alla adepter och mentorer för en mycket lyckad dag!

måndag 4 april 2011

Mentornätverk på LinkedIn

Bild från mentorsutbildning i januari 2011

Har du varit eller är du mentor via MINE? Nu erbjuder MINE ännu ett sätt för mentorer att nätverka med varandra, nämligen via LinkedIn. Om du vill gå med i gruppen Mentornätverk, skicka ett mejl till kati.lundberg@mine.se för inbjudan.

torsdag 31 mars 2011

Dadlar i lyxförpackning!

Mohamad, på bilden till vänster, är en av de som ingår i våra mentorprogram som adepter. En av de första gångerna vi träffades så berättade han om en affärsidé, där han skulle importera dadlar från Saudiarabien.

Jag tänkte till en början att de väl var dadlar, vilka som helst, men kanske lite bättre kvalité. Jag kunde egentligen aldrig föreställa mig vad man kan göra med dadlar. På skrivbordet framför Mohamad ligger de förpackningar som dadlarna kommer i. De inger en känsla av lyx, och kan jämföras med en exklusiv choklad som du tar med dig när du går bort.

Önskar Mohamad all lycka...också i rent egoistiskt syfte...eftersom dadlarna är extremt goda!


torsdag 24 mars 2011

Hur arbetar vi med mångfald?


I dag var sista dagen för konferensen "Innovation och tillväxt genom mångfald". Dagens workshop i etnisk mångfald leddes av Tom Magnusson från MINE. Efter en kort genomgång av begreppen etnicitet och mångfald fick deltagarna diskutera mångfaldens för- och nackdelar. Därefter fortsatte diskussionerna om hur man egentligen går tillväga för att arbeta med mångfald på arbetsplatser och deltagarna fick ge exempel från sina verksamheter.

I slutet av workshopen ställdes den mest intressanta frågan: vad gör vi nu med alla våra idéer, tankar och insikter? En av deltagarna svarade så här: "man får börja med sig själv". Och det är precis vad jag tänker göra. Mångfaldsarbetet börjar med en person, fortsätter med en annan, en tredje och en fjärde. Till slut är vi alla delaktiga i den stora processen. Förhoppningsvis du med!

onsdag 23 mars 2011

Workshop om etnisk mångfald

Idag inleddes konferensen "Innovation och tillväxt genom mångfald" här i Malmö. Imorgon, torsdag den 24 mars kl 8.35-9.35, leder Tom Magnusson från MINE en workshop om etnisk mångfald. Agenda och anmälan via DiversityIndex Sweden.

onsdag 16 mars 2011

FN-dagen på måndag

Nästa måndag, den 21 mars 2011, är dagen mot rasism och diskriminering. Malmö stad med samarbetspartners ordnar en öppen konferens med temat "Har alla samma tillgång till välfärden?" Konferensen består av seminarier och föreläsningar och är kostnadsfri, men en anmälan krävs.

Anmälan, program och annat praktiskt kan du läsa på Malmö stads hemsida.

tisdag 15 mars 2011

Hur bemöter vi andra människor?

Dagens SvD tar upp ett intressant ämne: hur blir du bemött om du klär dig som muslim, punkare eller kulturtant?

Visst har de betydelse, kläderna nämligen. De signalerar fler faktorer än vad vi ibland är medvetna om. Och att kläderna kan styra vårt eget beteende, det tror åtminstone jag på. Men vad tycker andra människor om vår klädsel och hur tolkar andra vårt beteende eller trovärdighet? Läs mer om två klädexperiment genom att klicka här.

måndag 14 mars 2011

Välkomnar Malmö mot Diskriminering

I fredags inledde vi samarbetet med Malmö mot Diskriminering (MmD), en av de tre nya antidiskrimineringsbyråer som startar sin verksamhet under året 2011. Mer information om de övriga byråerna och utvecklingen finns på Sveriges antidiskrimineringsbyråer.

Vi på MINE önskar MmD lycka till med verksamheten och ser fram emot framtida samarbetsmöjligheter!

torsdag 10 mars 2011

IKANO diskuterar mångfald...

MINE hade förmånen att få hålla en hel dag under temat mångfald igår tillsammans med IKANO. Det är naturligtvis bra på alla sätt och vis att IKANO uppmärksammar att mångfald kan vara en viktig aspekt av deras organisation. Det uppmuntras.

När jag åkte därifrån på eftermiddagen kändes det som att vi sått ett frö, som man klyschigt brukar säga. Men det får vi nog ändå konstatera att vi gjorde. Dessutom upprättades en lista över idéer om hur IKANO ska ta gårdagens upparbetade kunskaper vidare. Med andra ord så finns det en grundsten för IKANO när de ska upprätta en handlingsplan. Bra så.

Jag kunde ändå inte låta bli att tänka för mig själv; vad kommer att hända efter att jag och min kollega åkt härifrån? Har vi gjort någon nytta? Vad kommer våran insats ha för betydelse för medarbetarna på IKANO?

Kanske är det förnuftigt att jag börjar ta mig själv på mindre allvar, och inser att om jag bara kan nå ut till en enda människa, varken mer eller mindre, så har jag åstadkommit tillräckligt?

onsdag 9 mars 2011

Om att göra skillnad

Vad är resultatet? Hur många har fått jobb? Det är de vanligaste frågorna som jag får om våra mentorprogram. Men hur mäter man egentligen resultatet på ett socialt arbete? Är jobbet verkligen det enda sättet att konkret se om mentorprogram haft någon betydelse för individen?

Adepterna på våra mentorprogram upplever tiden med mentorn som mycket givande och lärorik. Många adepter har fått ett ökat självförtroende, lärt sig hur man ska agera under intervjuer och hur man på fler sätt kan aktivt söka drömjobbet. Varje adept sprider i sin tur denna nya glädje och kunskap till sina vänner, vilket i sig skapar en ringar på vattnet -effekt.

När jag möter en adept som har deltagit i vårt mentorprogram, kan det upplevas som att möta en helt ny person. Plötsligt har adepten fått energi, vilja och självförtroende. Tre saker som inte går att studera eller köpa. Tre saker som enligt mig gör skillnad när man söker jobb.

Att en adept sedan lyckas få ett jobb eller en praktikplats, det är självklart fantastiskt! Och faktum är, att jag senast idag fick e-post av en adept som fått en anställning. Sådana nyheter gör mig otroligt glad. Men precis lika glad blir jag när en adept utvecklats till en starkare individ. För det är just dessa starka individer som söker jobb, inte ger upp, provar alla vägar och till slut når sitt mål. Att få möjligheten att följa en sådan resa, oavsett hur långt adepten kommit, det ger mitt jobb mening!

fredag 4 mars 2011

Debatten fortsätter

Maher Akob och Tom Magnusson


Under kort tid har Sveriges Resurser fått i gång en debatt som berör många. Vad menas egentligen med mångfald, assimilering, integration och mellanförskap? Varför ska vi förespråka för det ena men inte för det andra? Eller måste man överhuvudtaget förespråka för en viss inriktning?

Tidigare i veckan kunde man på Sveriges Resurser läsa Toms resonemang kring mångfaldens dubbla bottnar. Idag kan du läsa Mahers svarsartikel om assimilationspolitik. Ta gärna en tur till Sveriges Resurser och läs den pågående debatten. För det är just då när vi utsätts för andras tankar som vi själva blir medvetna om vad vi tycker, tänker och vill.

torsdag 3 mars 2011

Lästips

Tankesmedjan FORES har kommit med en ny bok: Kanadamodellen -Hur invandring leder till jobb. I boken kan man bl a läsa om Kanadas syn på invandring och vad Sverige kan lära sig av Kanadas system att skapa arbetsmöjligheter för invandrare. Om du vill beställa boken eller läsa mer om den, klicka här.

Boken lanseras officiellt den 3 mars 2011 kl 11.30-13.00 på Kanadas ambassad i Stockholm med både integrationsminister Erik Ullenhag och Kanadas ambassadör Alexandra Volkoff som talare.