fredag 23 januari 2009

Om Europas självbedrägeri

Sydsvenskan, liksom alla andra tidningar, är för tillfället fyllt av reflektioner kring maktskiftet i USA. Hela världens blickar vilar på en enda man. Förväntningarna är skyhöga på den nya presidenten. Vad ska man säga? Stackars kille, hur ska han någonsin kunna leva upp till allas våra förväntningar?

Det är väl ingen som lyckats undgå att Obama är färgad antar jag? I medier framställs han i och för sig som svart, vilket jag inte riktigt förstår. Att Obama har rötter i Afrika har givit honom sympatier bland afroamerikaner i ett omfång som tidigare presidenter bara kunnat drömma om.

Obamas icke-vithet har resulterat i liknande kommentarer (helst från Europa): "Det är bra för USA att få en svart president, de som är så rasistiska". Jaså, är de det? USA har som de flesta vet en lång historia av förtryck gentemot den svarta befolkningen. Det kan vi inte sticka under stol med. Men, att vi i Europa nu gång på gång påtalar hur bra det är för USA att de fått en svart president verkar för mig vara ett sätt att dölja egna problem.

Så, jag håller med Lennart Lundh som idag skriver i Sydsvenskan att:
"En svart man i Vita huset är verkligen något att fira, för USA är ju så rasistiskt. Europa är ju så mycket mer upplyst och tolerant, eller hur? Men när firar Europa att en man eller kvinna med afrikanska rötter tar kommandot i Elyséepalatset eller förbundsdagen, eller varför inte i Vatikanen, Kreml eller Rosenbad? " Se http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article407682/Europas-sjalvbedrageri.html

Frågan jag vill ställa är ganska självklar; vilka är vi att döma USA?? Se på Sverige. Vi har ju ännu inte (2009!) varken haft en kvinna eller en färgad/svart person som statsminister! Det är för mig otroligt underligt att vi inte vill inse vad vi har att lära av USA i den här frågan. Varför är vi i Europa, och inte minst Sverige, så fruktansvärt självgoda? Kan det bero på, som Lundh skriver i sin artikel, att vi genom att prata om andras problem kan ignorera våra egna?

Europa behöver bli mer självkritiska. För som Obama sa i installationstalet: "världen har förändrats och vi måste förändras med den". Se http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=875795

Detta bör även gälla Sverige och Europa. Det förutsätter att vi börjar granska oss själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar