måndag 5 januari 2009

vi och vi

De senaste oroligheterna på Rosengård ligger färskt i minne. Som jag tidigare skrivit har stadsdelen alltför ofta porträtterats på ett enfaldigt sätt. Media har inte skrivit om stadsdelen på samma vis som de skulle rapporterat från exempelvis Västra hamnen, Slottsstaden eller Rörsjöstaden. För när det gäller de senast nämnda är de en del av Malmö. De är inte en stad i staden. När det pratas om Rosengård gäller dock inte detsamma. Rosengård framställs på ett annat sätt. Det verkar som att Rosengård har fått en egen "media mall". Så fort Rosengård nämns i radio, tv, tidningar eller annan media kan vi vara säkra på att vad som följer inte är positivt. En stor del av befolkningen på Rosengård är invandrade. Drastiskt sagt är också det faktum att de/vi inte är födda i Sverige det enda sammanförande. Vad annat finns det gemensamt mellan människor från ca 164 nationer? Det ska tilläggas att människor från dessa 164 nationer dessutom härstammar från olika regioner i födelselandet. Ändå finns det de som hävdar att problemen i Rosengård enbart beror på "invandrarna". Så, igen, vad har invandrade gemensamt som skapar sådana enorma problem?
Kan vi ställa frågan annorlunda? Bör inte frågan vara hur Malmö, hela Malmö, har ett problem med utanförskap till exempel? Kan inte problembilden tänkas vara aningen mer komplex?
Ja, det låter kanske flummigt. Men är det egentligen svårare än att börja betrakta sig själv?

Vi, och inte dom, är den del av det problem som fått utlopp i Rosengård. Det finns nämligen inga "dom", det finns bara vi som bor i Malmö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar