fredag 16 januari 2009

Sverige vs Danmark (del 1)

Det går att säga mycket om Danmark och danskarna...Ja, och det är vi väl heller inte sena med att uttrycka här i Skåne. Det är ett par ynka mil till vårt grannland. Ändå påtatlas mer än gärna skillnaderna mellan respektive land. Varför?


Först ett par ord om nationalstaten,. Väldigt enkelt förklarat bygger den moderna nationalstaten på att skapa gemenskap mellan människor inom ett visst geografiskt område (Danmark tillhör inte detta geografiska område). Ofta framställs egna värderingar, normer, karaktärsdrag etc som överlägsna andras, i det här fallet överlägset danskarnas.
Ja, vissa hävdar att vi är extra bra på att värdera oss själva högt just här i Sverige. Kanske är det sant, kanske inte. Jag tror att förhärligande av det egna landet är ett genomgående drag vid alla nationers självbild. När det gäller Sverige så verkar vi dock betrakta oss själva som moralens väktare. Vi gör det mesta rätt. Såklart!

Om vi ser till Danmark däremot...ja, de är ju inte riktigt som oss...De där på andra sidan sundet är ju totalrasistiska. Se bara på Danskt Folkeparti och Pia Kjaersgaard!! Eller?? Nja, det är nog inte så enkelt. Varför inte?

Tillåt mig att skapa en "cliffhanger": Svenskar är minst lika rasistiska som danskarna! Vad sägs om den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar